Paloluukun usein kysytyt kysymykset

 • Milloin paloluukkua käytetään?

  Pelastautumisluukku on turvallinen ja nopea, tyyppihyväksytty turvatuote parvekkeiden hätäpoistumiseen. Paloluukun avulla pelastautuminen onnistuu tikasautoa nopeammin, kun talon asukkaat voivat pelastautua omatoimisesti parvekkeelta alemmalle parvekkeelle. Paloluukku on myös ehdoton valita kerrostaloihin, joissa pelastautumista ei voida hoitaa tikasautolla. VTT on myöntänyt hätäpoistumisluukkulle tyyppihyväksynnät VTT-RTH-00016-16 ja VTT-RTH-00017-16.

 • Miten paloluukku toimii?

  Luukku asennetaan parvekkeen lattiaan tehtyyn aukkoon. Hätätilanteessa luukun kansi avataan. Sinetillä varustettua laukaisuvipua käännetään 90°, jolloin luukku aukeaa. Alaluukun päällä oleva palovilla työnnetään alas. Tämän jälkeen teleskooppitikas nostetaan kannakkeeltaan ja annetaan laskeutua alas. Näin tikas on käyttövalmis. Paloluukun aukaisu onnistuu ainoastaan omalta parvekkeelta.

 • Miten paloluukku mitoitetaan?

  Paloluukun käyntiaukon koko on oltava vähintään 600 x 600 mm (Ympäristöministeriön asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta). Parveke-elementtiin tehtävä varaus tulee olla minimissään 620 x 620 mm. Luukkuja saa myös isommalla koolla. Luukut asennetaan niin moneen kerrokseen, että alimmainen pudottautumiskorkeus jää alle 3,5 metrin. Luukut suositellaan asennettavaksi joka toiseen parvekkeeseen eri linjalle, jotta ei tule yhtä ylhäältä alas asti auki olevaa aukkolinjaa.

 • Mitä tulee huomioida asentaessa paloluukkua?

  Pelastautumisluukku asennetaan valmistajan ohjeiden mukaan viimeisissä vaiheissa ennen rakennuksen valmistumista. Luukulle varatut aukot tulee suojata levyllä rakennusajaksi, niin ettei niitä pääse kukaan vahingossa siirtämään ja estetään näin putoamisvahingot rakennusvaiheessa. Luukut sinetöidään asennuksen yhteydessä ja luukkujen sisään laitetaan laminoidut käyttöohjeet. Sinetöinnillä estetään turhat luukun aukaisut.