Sadevesijärjestelmien usein kysytyt kysymykset

 • Miksi kannattaa valita teräksinen sadevesijärjestelmä?

  Suosittelemme valitsemaan teräskourun, koska se on erittäin kestävä, helppohoitoinen ja hiljainen –tippuvan veden ääni ei kantaudu taloon häiritsevästi. Lisättynä Sadex-äänenvaimentimella, järjestelmästä saadaan markkinoiden hiljaisin sadevesijärjestelmä – asumismukavuutta vailla vertaa!

 • Miksi teräksestä valmistettu kouru on kestävin?

  Sadevesijärjestelmään kohdistuu kovia rasituksia, joita ovat vesimassat, korroosio, lämmönvaihtelu, lumen ja jään paino, likaantuminen sekä huoltotyöt. Pelkästään lämmönvaihtelut voivat olla Suomessa jopa 60 astetta (-30 - +30). Teräksestä valmistettu sadevesikouru on ylivoimaisesti kestävin, koska se kestää parhaiten painon ja lämmönvaihtelun aiheuttamat rasitukset ilman repeämiä ja liitoskohtien pettämisiä, etenkin kun koko rakenne on terästä.

 • Miksi teräksinen ränni kestää niin hyvin huoltoa?

  Teräskouru kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa, koska se on pinnoitettu Pural-pinnoitteella (polyuretaanipohjainen pinnoite) molemmin puolin yhtä vahvana. Pural-pinnoitteinen teräskouru kestää normaalihuollolla yli 30 vuotta ja on yhteensopiva käytettyjen kattomateriaalien ja muiden rakennuspeltituotteiden kanssa. Lika ja roskat irtoavat Pural-pinnoitteesta erittäin hyvin ja se kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

 • Mitä muita rännimateriaaleja on? Onko alumiini kestävin, totta vai tarua?

  Markkinoilta löytyy teräksen lisäksi alumiinisia ja muovisia sadevesijärjestelmiä. Niiden kestävyys teräkseen nähden on heikko, koska molemmat, alumiini ja muovi, ovat heikkoja kestämään painon ja liikkeen aiheuttamaa rasitusta. Etenkin alumiini elää lämmönvaihtelussa paljon ja murtuu helposti. Muovin pinta ja alumiinin ohut maalipinta imevät likaa ja aurinko polttaa lian tiukkaan kiinni, joten puhdistaminen on toivotonta. Alumiinisen järjestelmän suurimpia heikkouksia on äänekkyys. Alumiinisessa syöksyssä tippuvan veden ääni kantautuu rakennuksen sisälle häiritsevästi.

 • Puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmissä on kaksi vaihtoehtoa:

  • Puolipyöreä järjestelmä, joka koostuu puolipyöreästä kourusta ja pyöreistä syöksyistä
  • Kantikas järjestelmä, joka koostuu tasapohjaisesta vaakakourusta ja kulmikkaista syöksyistä. Kantikkaassa kourussa on mahdollista käyttää myös puolipyöreää syöksysarjaa.

  On makuasia miellyttääkö silmää enemmän puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä. Puolipyöreä on kuitenkin toimivuutensa ansiosta huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Toimittamistamme sadevesijärjestelmistä yli 90 % on nimenomaan puolipyöreitä järjestelmiä. Puolipyöreän vesikourun huolto on helpompaa, koska suurempi virtausnopeus huuhtoo roskat tehokkaasti pois. Suurempi virtausnopeus johtuu siitä, että puolipyöreässä kourussa vain yksi ura, jota pitkin vesi kulkee. Kantikkaan vesikourun ongelma on tasainen pohja, jossa ei ole selkeää kulku-uraa vedelle. Tämän johdosta roskat tarttuvat kiinni kourun pohjaan. 

  Molempien kourumallien puhdistus onnistuu maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Kantikkaan kourun huoltoväli on kuitenkin tiheämpi kuin puolipyöreän.

  Helppohoitoisuutensa lisäksi pyöreä malli toimii syöksytorvissa (alastuloissa ja syöksysarjoissa) paremmin. Pyöreä malli mahdollistaa väistöjen tekemisen ja kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen kaikkiin suuntiin hyvännäköisenä. Kantikkaassa syöksyssä vesi voidaan suunnata hyvännäköisenä vain neljään suuntaan. Pyöreää syöksyä on saatavilla myös sileillä mutkilla.

 • Minkä kokoisen kourun valitsen?

  Vesikourun koko ratkaistaan katon pinta-alan mukaan. Koon valintaan vaikuttaa myös käytettävä katon materiaali ja räystään rakenne.

  Vesikourun koot ovat:

  • Puolipyöreä P125 mm (5-tuumainen)
  • Puolipyöreä P130 mm (5-tuumainen, syvä malli)         
  • Kanttinen K125 mm (5-tuumainen)
  • Puolipyöreä P150 mm (6-tuumainen)

  150 mm kouru palvelee kokonsa puolesta omakoti-, rivi- ja kerrostaloja sekä halleja. Se soveltuu huopakattoa lukuunottamatta kaikille kattomateriaaleille. Syvä mallinen 130 mm kouru soveltuu parhaiten omakoti- ja rivitaloihin, joissa on huopakatto. Siron ja matalan koonsa puolesta 125 mm ränni on oikea ratkaisu pieniin rakennuksiin, kuten autotalleihin ja piharakennuksiin.Kantikasta 125 mm kourua käytetään omakoti- ja rivitaloissa.

 • Miten sadevesikourut/räystäskourut kiinnitetään? Sisä- vai ulkopuolinen kannake?

  Sadevesikourut voi kiinnittää ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kourunkannakkeilla. Suosittelemme kannakoimaan vesikourut ulkopuolisella kourunkannakkeella, jolloin vesikouru jää yläpuolelta vapaaksi ja puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Kannake saadaan taivutettua kaikkiin eri otsalautojen kaltevuuksiin, jolloin vesikourun asento saadaan oikeaksi. Sadex-vesikourun etureuna kallistuu sisäänpäin, jolloin etureunan päälle satava vesi valuu kouruun, eikä ulkopintaa pitkin alas. Tämä auttaa myös pitämään kourun ulkopinnan puhtaampana.

 • Minkä värinen sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmien väri valitaan yleisesti rakennuksen julkisivun ja vesikaton värien mukaan. Vaakakourussa käytetään katon sävyä ja syöksysarjassa nurkkalaudan sävyä. Väreillä voidaan myös leikitellä ja korostaa talon julkisivua. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan vaakakouruihin tumman värin. Näin lika ei erotu kourusta ja puhdistustarve vähenee. Sadevesijärjestelmien vakiovärimme ovat: 

  • color-rr20.pngRR20 valkoinen
  • color-rr21.pngRR21 vaaleaharmaa
  • color-rr22.pngRR22 harmaa
  • color-rr23.pngRR23 tummanharmaa
  • color-rr32.pngRR32 tummanruskea
  • color-rr33.pngRR33 musta
  • color-rr29.pngRR29 punainen
  • color-rr750.pngRR750 tiilenpunainen
  • color-zn.pngZn sinkitty

 • Mitä pitää huomioida kourujen mitoituksessa?

  Kourun mittoja laskiessa huomioidaan räystään pituus, johon lisätään päädyn ylitykset (+ 20 mm), mahdolliset limiliitokset (+50-100 mm) ja ulkokulmapalat (+250 mm). Puolipyöreän kourun liitospantaa käytettäessä kourun päät tulevat ns. puskuun eli vastakkain, jolloin ei tarvita lisämittaa.

 • Miten sadevesijärjestelmiä huolletaan?

  Kourut tulisi puhdistaa säännöllisesti – keväällä ja syksyllä – lehdistä ja muista roskista. Puhdistus voidaan tehdä maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetulla puhdistimella tai katon kautta. Tarkista aina keväisin lisäksi kourujen kiinnitykset ja saumat talven jäljiltä. Talvella syöksyn alaosa tulee pitää vapaana lumesta, jotta syöksyputki ei jäädy ja halkea.

 • Miten kourun kannakkeet kannattaa asentaa?

  Suosittelemme asentamaan kannakkeet suoraan kouruun jo maassa. Kouru nostetaan kannakkeineen räystäälle ottamalla kiinni kourun keskiosasta. Kannakkeet tukevat kourua. Kiinnitä kouru ensin keskeltä ja sitten kummastakin päästä. Merkkaa kaatolinjat värilangalla ennen asennusta.

 • Miten kouru kiinnitetään, jos ei ole räystäslautaa?

  Kouru kiinnittää kattotuolien päihin 5 x 70 mm kokoisilla ruuveilla. Mikäli kiinnitys kattotuoleihin ei ole mahdollista kourut kiinnitetään kannakkeen lisälaitteella. Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme 040 040 7116.

 • Milloin tarvitsen kiilapalat?

  Kiilapalan avulla kouru saadaan asennettua suoraan, jos räystäslauta tai muu kiinnityspinta on vinossa. Kiilapala valitaan kattokaltevuuden mukaan.

 • Minkä mittaiseen kouruun riittää yksi syöksysarja?

  Riittävään syöksyjen määrään vaikuttaa kaksi asiaa. Ensinnäkin on huomioitava katolta tulevat vesimäärät, joihin vaikuttavat katon pinta-ala ja jyrkkyys. Toiseksi kourun kaatomatka yhtä syöksyä kohden ei saisi ylittää 10 m. Kaatojen ollessa maltilliset (2-3 mm/m), ulkonäkö säilyy siistinä ja mahdolliset veden kaato-ongelmat ovat poissa. 

 • Minkä kokoisen syöksysarjan tarvitsen?

  Syöksytorven koko ratkaistaan sen mukaan, kuinka suurelta pinta-alalta siihen johdetaan vettä.

  Syöksytorven koot ovat:                   

  • 75 x 100 mm kantikas
  • 100 mm pyöreä
  • 120 mm pyöreä
  • 150 mm pyöreä

  Kantikasta 75 x 100 mm syöksyä käytetään kantikkaiden kourujen yhteydessä, omakoti ja rivitalokohteissa. Laskennallisesti tähän saa laskea vedet 100 m² pinta-alalta yhtä syöksyä kohti.

  P100 mm syöksyä voidaan käyttää sekä puolipyöreiden että kantikkaiden vesikourujen yhteydessä, omakoti ja rivitalokohteissa. Laskennallisesti P100 mm syöksyyn saa laskea vedet maksimissaan 120 m² pinta-alalta yhtä syöksyä kohti.

  P120 mm syöksyä käytetään P150 mm vesikourun yhteydessä, kun kattopinta-alat ovat tavallista suurempia. Rivitaloissa, kerrostaloissa ja muissa isoissa kiinteistöissä. Laskennallisesti P120 mm syöksyyn saa laskea vedet maksimissaan 180 m² pinta-alalta yhtä syöksyä kohti.

  P150 mm syöksyä käytetään P150 mm vesikourun yhteydessä, kun kattopinta-alat ovat erittäin laajoja ja yhtä syöksyä kohden ohjataan vedet suurilta aloilta. Laskennallisesti P150 mm syöksyyn saa laskea vedet maksimissaan 280 m² pinta-alalta yhtä syöksyä kohti.

  Syöksytorvet voidaan asentaa myös käyttämällä kattovesisuppiloa. Kattovesisuppiloa käytetään konesaumattujen kattojen yhteydessä, kun sinne on asennettu jalkarännit. Kattovesisuppiloita on saatavilla kaikille pyöreille syöksyille P100, P120 ja P150 mm.

 • Kuinka monta syöksyn kiinnikettä tarvitaan?

  3 metrin syöksysarja kiinnitetään kahdella kiinnikkeellä. Syöksyjen kiinnikkeet asennetaan aina liitosten kohdalle. Mikäli syöksytorvea joudutaan jatkamaan, jokaista jatkoputkea kohden asennetaan yksi lisäkiinnike. Syöksyn kiinnikkeiden maksimiväli on 2,5 m. 

 • Mitä teen, kun vesi lentää kourun yli kovalla sateella?

  Kouru on todennäköisesti asennettu liian alas tai vesikatteen räystäsylitys on liian suuri.  Sadevesijärjestelmä voi olla myös kooltaan alimitoitettu. Lähetä meille kuva kourustasi sähköpostitse osoitteeseen toimisto[a]sadex.fi, niin autamme sinua tapauskohtaisesti.

 • Miksi talvella putoava lumi ja jää irrottaa kourun?

  Kouru on todennäkösesti asennettu liian ylös. Kouru tulisi asentaa aina 10 mm lumirajan alapuolelle, jolloin katolta valuva lumi ei pääse repimään kourua tai otsalautaa mukanaan. Suosittelemme lisäksi lumiesteen asentamista, mikäli sellaista ei vielä ole.

 • Mitä eroa on kantikkaiden kourujen liukulähdöllä ja lähtökappaleella?

  Liukulähtö on pitkäikäisempi ja ulkonäöllisesti siistimpi kuin lähtökappale. Liukulähtö taivutetaan kourun ympärille ilman kiinnitysruuveja, jolloin syntyy pitkäikäinen liitos ilman vuotoriskiä. Lähtökappale asennetaan vastaavasti kourun pohjan alle peltiruuveilla, jolloin vuotoriski suurenee. Liukulähdössä vesi ja roskat kulkeutuvat paremmin kouruun tehdyn suuremman reiän ansiosta. Lähtökappaleessa kourun pohjaan tuleva reikä on pienempi vaikeuttaen veden ja roskien liikkumista.

 • Milloin käytetään kattovesisuppiloa?

  Kattovesisuppilolla syöksysarjat liitetään jalkaränneihin. Jalkarännit ovat perinteiseen konesaumakattoon  rakennettuja vedenohjureita. Suppiloita on tarjolla pyöreille 100 mm, 120 mm ja 150 mm syöksyille.

 • Miten estetään syöksyjen lommoutuminen?

  Syöksytorvet voidaan varustaa niille suunnitelluilla panssariputkilla. Suosittelemme varustamaan kulkuteiden lähettyvillä olevat syöksytorvet potkunkestävällä panssariputkella 2 metrin korkeudelta.