Sadevesijärjestelmien usein kysytyt kysymykset

 • Mitä pitää huomioida sadevesikourujen mitoituksessa?

  Kourun mittoja laskiessa huomioidaan räystään pituus, johon lisätään päädyn ylitykset (+ 20 mm), mahdolliset limiliitokset (+50-100 mm) ja ulkokulmapalat (+250 mm). Puolipyöreän kourun liitospantaa käytettäessä kourun päät tulevat ns. puskuun eli vastakkain, jolloin lisämittaa ei tarvita.

 • Miten sadevesikourun kannakkeet kannattaa asentaa?

  Suosittelemme asentamaan kannakkeet suoraan kouruun jo maassa. Kouru nostetaan kannakkeineen räystäälle ottamalla kiinni kourun keskiosasta. Kannakkeet tukevat kourua. Kiinnitä kouru ensin keskeltä ja sitten kummastakin päästä. Merkkaa kaatolinjat värilangalla ennen asennusta.

 • Miten rännit kiinnitetään, jos ei ole räystäslautaa?

  Rännit kiinnitetään kattotuolien päihin 5 x 70 mm kokoisilla ruuveilla. Mikäli kiinnitys kattotuoleihin ei ole mahdollista kourut kiinnitetään kannakkeen lisälaitteella. Lisätietoja saat asiakaspalvelustamme 040 040 7116.

 • Milloin tarvitsen kiilapalat?

  Kiilapalan avulla kouru saadaan asennettua suoraan, jos räystäslauta tai muu kiinnityspinta on vinossa. Kiilapala valitaan kattokaltevuuden mukaan.

 • Minkä mittaiseen kouruun riittää yksi syöksysarja?

  Riittävään syöksyjen määrään vaikuttaa kaksi asiaa. Ensinnäkin on huomioitava katolta tulevat vesimäärät, joihin vaikuttavat katon pinta-ala ja jyrkkyys. Toiseksi kourun kaatomatka yhtä syöksyä kohden ei saisi ylittää 10 m. Kaatojen ollessa maltilliset (2-3 mm/m), ulkonäkö säilyy siistinä ja mahdolliset veden kaato-ongelmat ovat poissa. 

 • Kuinka monta syöksyn kiinnikettä tarvitaan?

  3 metrin syöksysarja kiinnitetään kahdella kiinnikkeellä. Syöksyjen kiinnikkeet asennetaan aina liitosten kohdalle. Mikäli syöksytorvea joudutaan jatkamaan, jokaista jatkoputkea kohden asennetaan yksi lisäkiinnike. Syöksyn kiinnikkeiden maksimiväli on 2,5 m. 

 • Mitä eroa on kantikkaiden kourujen liukulähdöllä ja lähtökappaleella?

  Liukulähtö on pitkäikäisempi ja ulkonäöllisesti siistimpi kuin lähtökappale. Liukulähtö taivutetaan kourun ympärille ilman kiinnitysruuveja, jolloin syntyy pitkäikäinen liitos ilman vuotoriskiä. Lähtökappale asennetaan vastaavasti kourun pohjan alle peltiruuveilla, jolloin vuotoriski suurenee. Liukulähdössä vesi ja roskat kulkeutuvat paremmin kouruun tehdyn suuremman reiän ansiosta. Lähtökappaleessa kourun pohjaan tuleva reikä on pienempi vaikeuttaen veden ja roskien liikkumista.

 • Milloin käytetään kattovesisuppiloa?

  Kattovesisuppiloa käytetään, kun halutaan liittää syöksysarjat jalkaränneihin. Jalkarännit ovat perinteiseen konesaumakattoon rakennettuja vedenohjureita. Kattovesisuppiloita on tarjolla pyöreille 100 mm, 120 mm ja 150 mm syöksyille.