Hätäpoistumisluukun usein kysytyt kysymykset

 • Milloin käytetään parvekkeen hätäpoistumisluukkua?

  Hätäpoistumis- eli pelastautumisluukku toimii hätäpoistumistienä kerrostalossa, parvekkeelta alemmalle parvekkeelle silloin, kun pelastautumista ei voida hoitaa tikasautolla.  Hätäpoistumisluukku on varustettu laukaistavalla tikkaalla ja se on lyhyen pudottautumismatkan ansiosta turvallisin ratkaisu kerrostalon hätäpoistumistieksi. Hätäpoistumisluukulle on suoritettu VTT:n valvonnan alaisena hyväksytysti vaativat staattiset ja dynaamiset testit. VTT onkin myöntänyt hätäpoistumisluukkulle tyyppihyväksynnän VTT-RTH-00016-16 ja VTT-RTH-00017-16.

 • Miten hätäpoistumisluukku parvekkeelle toimii?

  Luukku asennetaan parvekkeen lattiaan tehtyyn aukkoon. Hätätilanteessa luukun kansi avataan. Sinetillä varustettua laukaisuvipua käännetään 90°, jolloin luukku aukeaa. Alaluukun päällä oleva palovilla työnnetään alas. Tämän jälkeen teleskooppitikas nostetaan kannakkeeltaan ja annetaan laskeutua alas. Näin tikas on käyttövalmis.

 • Miten hätäpoistumisluukku parvekkeelle mitoitetaan?

  Luukun käyntiaukon koko on oltava vähintään 600 x 600 mm. Parveke-elementtiin tehtävä varaus tulee olla minimissään 620 x 620 mm. Luukkuja saa myös isommalla koolla. Luukut asennetaan niin moneen kerrokseen, että alimmainen pudottautumiskorkeus jää alle 3,5 metrin.

  Luukut suositellaan asennettavaksi joka toiseen parvekkeeseen eri linjalle, jotta ei tule yhtä ylhäältä alas asti auki olevaa aukkolinjaa.

 • Mitä tulee huomioida asentaessa hätäpoistumisluukkua parvekkeelle?

  Luukku asennetaan valmistajan ohjeiden mukaan viimeisissä vaiheissa ennen rakennuksen valmistumista. Luukulle varatut aukot tulee suojata levyllä rakennusajaksi, niin ettei niitä pääse kukaan vahingossa siirtämään ja estetään näin putoamisvahingot rakennusvaiheessa.

  Luukut sinetöidään asennuksen yhteydessä ja luukkujen sisään laitetaan laminoidut käyttöohjeet. Sinetöinnillä estetään turhat luukun aukaisut.