Sadevesiviemäröinti aiheuttaa toistuvia ongelmia rakentamisessa

Yksi rännikaivomalli ratkaisee oikein sijoiteltuna kaikki ongelmat syöksytorven ja viemärin liitännässä

Liian pieni sadevesiviemäriputki, kaivon virheellinen sijoittelu ja väärä kaivomalli ovat edelleen toistuvia ongelmia rakentamisessa – olemme kehittäneet tähän uuden ratkaisun.

Talokaivo RK 315 160/110
Talokaivo RK 315 160/110 -mittasuhteet

Uusi rännikaivomalli viemäröinnin virhetilanteiden välttämiseen

Talokaivon RK 315 160/110 -mallissa toteutuvat kaikki hyvän kaivon ominaisuudet

Talokaivon Rännikaivo 315 110–160 mm poistoyhteellä ratkaisee oikein sijoiteltuna kaikki ongelmat syöksytorven ja viemärin liitännässä syöksytorven koosta riippumatta. Liitäntä viemäröintiin onnistuu vaivattomasti ulosheittoputkella tai suoralla liitännällä poistaen usein toistuvat liitännän ongelmat.

Sadevesiviemäri ei voi koskaan olla liian suuri, ja oikea kaivomalli on olennaisen tärkeä onnistuneessa vedenohjauksessa. Uusi kaivomalli ei ole poikkeuksellinen tekninen ratkaisu vaan mahdollisimman yksinkertainen tapa ratkaista mahdollisimman monta ongelmaa.

Lue lisää viemärin liitännästä

Kaksi kaivopakettia vastaten jokaiseen liitäntätarpeeseen

Sadevesijärjestelmä voidaan liittää viemäriin ulosheittoputkella tai suoralla kytkennällä

RK 315 -rännikaivopaketti

RÄNNIKAIVOPAKETTI 315, sisältäen muovisiivilän

Vaivaton tapa liittää sadevesijärjestelmän ulosheittoputki viemäröintiin. Muovinen siivilä kaivon yllä antaa hyvin säätövaraa sekä syvyys- että sivusuunnassa ja estää roskien kulkeutumista viemäriin.

RK 315 -rännikaivopaketti

RÄNNIKAIVOPAKETTI 315, sisältäen muovikannen

Suora liitäntä viemärin oman muovikannen läpi poistaa tarpeen erilliselle tarkastusluukulle. Muovikantta nostamalla näkyvyys on myös huomattavasti parempi kuin tarkastusluukun läpi. Tässäkään ratkaisussa roskat eivät kulkeudu viemäriin.

Talokaivon RK 315 -rännikaivon kapea reuna mahdollistaa sen asettamisen suoraan syöksytorven alle, mikäli kiinnityspinnan ja sokkelin välissä on riittävästi tila. Jos tilaa ei ole tarpeeksi, saadaan syöksy kohdistettua kaivoon myös mutkien avulla.

Rännikaivon helppo sijoittelu, huolto ja asennus

Viemärin muovikannen avulla saadaan helppo tapa toteuttaa viemärin säännöllinen puhdistus, siistimpi asennuslopputulos ja poistetaan tarve erilliselle tarkastusluukulle. Tämä helpottaa huoltotoimenpiteitä ja säästää kustannuksia. Tavallista kaivomallia laaja-alaisempi rännikaivo mahdollistaa myös selkeästi enemmän säätövaraa syöksyjen sijoittelussa.

Rännikaivon sijoittelu

Tarpeeksi vetoa vesimäärille ja säätövaraa sadevesi­järjestelmälle

Kaivomalli on riittävän suuri halkaisijaltaan mahdollistaen sadevesijärjestelmän liitokseen pelivaraa sivu- ja syvyyssunnassa, ja sisältäen riittävän suuren keruualtaan, joka ei tulvi yli. Kaivon sakkapesän ansiosta kaivoon kulkeutuva sakka on vaivatonta puhdistaa. Poistoyhde 110 ja 160 mm viemäriputkelle varmistaa riittävän vedon suurille vesimäärille.

Jokaiseen julkisivuun sopiva suoraviivainen liitäntä

Oikeanlainen kaivomalli miellyttää myös silmää. Sadevesijärjestelmän syöksyihin ei tarvitse tehdä ylimääräisiä mutkia tai muita kohdistamisen korjauksia. Kun ulosheittoputki tai syöksytorven suora liitäntä kohtaa rännikaivon kanssa saumattomasti, on ratkaisu toimiva kuten myös hyvännäköinen.

Miksi tämä on tärkeää? Rakennusalan tulee kehittyä ja meillä on intohimo sitä kehittää

Jo pitkään olemme kamppailleet haasteen parissa, jossa viemäröinti ei vastaa sadevesijärjestelmän tarpeita. Intohimomme on kehittää rakennusalaa palvelemaan nykyajan tarpeita ja onneksemme Talokaivo jakaa tämän saman intohimon kanssamme.

Nyt olemme yhteistyössä Talokaivon kanssa kehittäneet viemärimallin, joka ratkaisee liudan eri ongelmia sadevesijärjestelmän ja viemäröinnin kytkennässä. Tällä hyvinkin yksinkertaisella ratkaisulla parannetaan huomattavasti rakentamisen laatua sadeveden ohjauksen suhteen ja vähennetään kosteusvauroita. Viemärin poistoyhteen kokoa kasvattamalla ja mahdollistamalla sadevesijärjestelmän eri liitäntätavat vältetään monta harmia ja jälkikorjausta.

Sadevesijärjestelmän mitoitus – lataa maksuton opas

Olemme koostaneet käytännölliset ohjeet helpottamaan sadevesijärjestelmän mitoitusta. Toivomme, että otatte oppaan käyttöön tukemaan suunnittelutyötänne. Sadevesiviemärin ohjeet löydät mitoitusoppaan kohdasta 4. ”Sadevesiviemäröinnin koon valinta” ja 5. ”Sadevesikaivon valinta ja sijoittelu”.

Tutustu sadevesijärjestelmän mitoitusohjeeseen

Tarkkuutta sadevedenohjauksen oikeaoppiseen suunnitteluun näillä vinkeillä

  1. On tärkeä muistaa, että 110 mm viemärikoko ei aina riitä, vaan sadevesiviemärin koko sadevesijärjestelmän ohella tulisi aina suunnitella sekä toteuttaa rakennuskohtaisesti.
  2. Toimivan sadeveden ohjauksen kannalta on erittäin kriittistä, että koko sadevesijärjestelmä suunnitellaan ja mitoitetaan oikein – sadevesiviemäröintiä myöten.
  3. Monessa rakennushankkeissa tehdään edelleen se virhe, että sadevesiviemäröinti suunnitellaan erillisenä ulkopuolisesta sadevesijärjestelmästä, vaikka RT-kortti ohjaa selkeästi, että sadevesijärjestelmän tulisi määrittää viemäriputken mitoitus.

Virheellinen mitoitustilanne

Rännikaivon virheellinen sijoittelu

Liian pieni rännikaivo ja maaputkikoko. Kaivolla ei hallita suuria vesimääriä kovemmilla sateilla, eikä pieni putki pysty vetämään tarpeeksi vettä viemäröintiin vaan tulvii yli kaivosta.

Oikein mitoitettu sadevesijärjestelmä

Rännikaivon sijoittelu ja mitoitus

Järjestelmä toimii, kun syöksytorven alla on oikean kokoinen rännikaivo strategisesti oikein sijoitettuna.

Sadevesiviemäröinnin standardeja nostattamassa

On enemmän sääntö kuin poikkeus, että rakennusten sadevesiviemärit tehdään aivan liian pienellä putkikoolla vedenpoiston tarpeisiin nähden. Tämä on vastoin hyviä rakennustapoja ja saa aikaan ongelmia sadevedenohjaukseen, mikä taas puolestaan aiheuttaa kosteusvaurioita.

Maahan tulevan viemäröinnin tulisi olla aina samankokoinen tai suurempi kuin siihen laskeutuvan syöksytorven halkaisija, jotta katolta tuleva vesi ohjautuisi kaivoon eikä kaivo tulvisi. Kun viemäri mitoitetaan oikein, saadaan siihen myös liitettyä kaikki putkikoot ongelmitta.

Sadexilla on pitkä kokemus erikokoisista rakennushankkeista niin yksityis- kuin ammattirakentamisen puolella. Olemme havainneet, että yli 90 % kohtaamistamme sadevedenpoiston ongelmista johtuvat siitä, että sadevesiviemäröinnin suunnittelussa ei olla otettu ulkopuolista sadevesijärjestelmää huomioon.

Tutustu sadevesijärjestelmän mitoitusohjeeseen

Kumppaninne sadevesijärjestelmissä

Tavoitteena suojata ja turvata kiinteistöt

Hoidamme kohdesuunnittelun, mitoituksen ja asennuksen huolella ja ammattitaidolla – vuosien kokemuksella. Noudatamme vaadittavia RT-ohjeistuksia ja turvallisuusmääräyksiä. Ammattitaitoinen henkilökuntamme kehittää toimintatapojaan ja kouluttautuu säännöllisesti.

  • Emme myy tai toteuta yhtään määräysten vastaista asennusta
  • Ohjaamme asiakkaitamme vuosittaiseen tarkastukseen

Mikäli kohtaat puutteita kiinteistösi sadevedenpoistossa tai tarkoituksena on rakentaa uutta, voit olla yhteydessä alueesi Sadex-edustajaan.

Voit myös tilata meiltä maksuttoman asennustarjouksen ja kartoituksen

Ajankohtaista

Uuden talon sadevesijärjestelmän suunnittelu ajoissa pelastaa pihasi ja kattosi sadevedeltä

Kun olet rakentamassa unelmiesi uutta kotia, sadevesijärjestelmä kannattaa suunnitella ennen kuin yhtäkään taloelementtiä on pystytetty. Lue, miksi uudisrakennuksen sadevesijärjestelmän suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota vielä maatöiden aikana.

Lue lisää

Rännien puhdistus – näillä ohjeilla vesi virtaa sujuvasti kouruissa

Rännien puhdistus ei ole rakettitiedettä, mutta se tulee suorittaa säännöllisesti. Lue, miten suoriudut räystäskourujen puhdistuksesta oikeaoppisesti ja vältät turhan ajanhukan sekä vaaranpaikat sadevesijärjestelmän kunnossapidossa.

Lue lisää

Etkö löytänyt etsimääsi – heräsikö kysyttävää?

Autamme sinua mielellämme asiassa kuin asiassa.

Ota meihin yhteyttä