Uuden talon sadevesijärjestelmän suunnittelu ajoissa pelastaa pihasi ja kattosi sadevedeltä

Sadevesijärjestelmän suunnittelu jo maatyövaiheessa säästää monelta harmilta

Rannikaivo ei nain

Kun olet rakentamassa unelmiesi uutta kotia, sadevesijärjestelmä kannattaa suunnitella ennen kuin yhtäkään taloelementtiä on pystytetty. Lue, miksi uudisrakennuksen sadevesijärjestelmän suunnitteluun kannattaa kiinnittää huomiota vielä maatöiden aikana.

Sadevesijärjestelmä uuteen omakotitaloon vaatii oikeat paikat kaivoille ja viemäreille

Vaikka sadevesijärjestelmä asennetaan taloosi viimeisenä, sen pohjatyö tehdään jo maanrakennusvaiheessa.

Koska sadevesien ohjaus vaatii paikat viemäröinneille ja sadevesikaivoille, niiden sijoittelu täytyy laittaa kuntoon ennen, kuin talon elementtejä on vielä pystytetty. Käytännössä sadevesikaivojen parhaat paikat voi varmistaa vain maanrakennusvaiheessa. Valmiin talon sadevesien ohjausta on huomattavasti vaikeampi, ja aina kalliimpi, muuttaa.

Tyypillinen virhe uuden omakotitalon sadevesijärjestelmän suunnittelussa onkin se, että sitä ei tehdä loppuun saakka ajatuksella. Moni muistaa asian vasta silloin, kun talo on valmis ja on aika asentaa rännejä.

Mitä riskejä voi tulla, jos sadevesijärjestelmää ei suunnitella ajoissa?

 • Viemäröinneille ja sadevesikaivoille ei löydy oikeita paikkoja.
 • Sadevesikaivoja voi jäädä puuttumaan kriittisiltä paikoilta, joihin vettä ohjautuisi katolta runsaasti.
 • Sadevedet eivät välttämättä ohjaudu oikein; jos esimerkiksi ulosheittäjät eivät osu kaivojen päälle, niitä joudutaan jatkamaan tai kääntämään myöhemmin.
 • “Vähän sinne päin” tehty sadevesijärjestelmä ei näytä hyvältä uuden talosi julkisivussa.
 • Vaarana on, että väärin ohjautuva vesi kastelee ajan kanssa talon seinustaa tai pihaa.
 • Jälkikäteen tehdyt korjaukset ovat turhaa rahanmenoa, joka voidaan estää hyvällä suunnittelulla.

sadevesikaivo ja syöksyputki mitoitettu väärin
Sadevesikaivojen ja -viemäreiden oikeat paikat on tärkeää suunnitella jo ennen talon rakennusvaihetta. Niitä on vaikea muuttaa jälkikäteen.

Hyvä suunnittelu poistaa sadevesien ohjauksen kömmähdykset

Uuden talon sadevesijärjestelmän suunnittelu on pieni panostus koko talon rakentamisen kokonaisuudessa, mutta ratkaisevan tärkeä vesikaton ja pihasi sateenkestävyyden kannalta.

Samalla tavalla, kun suunnittelet esimerkiksi ikkunoiden sijoittelun eri ilmansuuntiin, myös kourujen ja kaivojen sijoittelu vaikuttaa talosi ulkonäköön ja talotekniikan toimivuuteen. Haluatko rännit olohuoneen nurkalle, entäs makuuhuoneen seinustalle? Et ainakaan vahingossa keskelle seinää repsottamaan - ja sen hyvä suunnittelu estää.

Sadevesijärjestelmä kannattaa aina suunnitella etukäteen uudiskohteeseen, olipa suunnitteilla omakotitalo tai suurempi kokonaisuus. Arkkitehtuurikohteet tarvitsevat erityistä huomiota, sillä niissä sadevesijärjestelmien muuttaminen jälkikäteen tuottaa sekä päänvaivaa että erityistä esteettistä haittaa.

Ensimmäinen asia suunnittelussa on ymmärrys sadevesijärjestelmän kokonaisuudesta. Me Sadexilla teemme jatkuvasti sadevesijärjestelmiä uudiskohteisiin ja osaamme kertoa, millainen sadevesijärjestelmä sopii tonttisi, kattosi ja kiinteistösi vaatimuksiin parhaiten.

Likaiset räystäskourut vaativat puhdistusta

Mitä huomioimme uuden talon sadevesijärjestelmän suunnittelussa?

Laskemme rakennuskuvien perusteella syöksysarjojen tarpeen ja paikat, joten sadevesikaivot voidaan sijoitella maanrakennusvaiheessa täsmälleen oikein.

 • Laskemme oikean kokoiset sadevesikaivot ja ohjeistamme oikean mallin valintaan. Nyrkkisääntönä; mitä suurempi kattosi on, sitä suurempi kaivon kapasiteetin tulee myös olla.
 • Suunnittelemme viemäröintien paikat, joihin syöksytorvet ohjaavat veden suoraan ilman ylimääräisiä mutkia. Vältät jälkikäteen tehdyt viritykset!
 • Laskemme syöksyputkille oikeat sijoituspaikat, jotta niiden sijainti ei riitele esimerkiksi talosi seinustan ulkovalojen sijoittelun kanssa.
 • Suunnittelemme kattosi kokoisen ja näköisen sadevesijärjestelmän, ja asennamme sen. Asennuksellemme saat aina 5 vuoden takuun. Lue lisää asennuspalvelustamme.

Suunnittelu ei ole vain teknistä nippeliä, vaan silloin on myös tuhannen taalan paikka valita oikeat toiminnallisuudet ja lisävarusteet ränneihin ja kouruihin. Koska käytät paljon aikaa talon materiaalien ja julkisivun värien valintaan, sadevesijärjestelmän tulee keskustella näiden kanssa.

Esimerkiksi puolipyöreät kourut ovat helpompia puhdistaa, pieni sävytys estää lian erottumisen vitivalkoisiin ränneihin verrattuna, ja Silence-äänenvaimentimet vaimentavat tehokkaasti rännien tiputusäänen öisin.

Lue myös: Miten valita sopivat rännit ja kourut?

Sadex myyntiedustaja mittaa taloa

Yhteenveto: sadevesijärjestelmä uuteen omakotitaloon

 • Maatyövaiheessa on oikea aika katsoa oikeat paikat kaivoille, kouruille ja viemäröinneille.
 • Huolimaton suunnittelu voi ohjata vedet väärin, näyttää rumalta ja vaatia korjauksia jälkikäteen.
 • Kun kaipaat apua suunnitteluun, ota yhteyttä meihin, sadevesijärjestelmien ammattilaiseen. LVI-suunnittelija voi ottaa kantaa viemäriputkien sijoitteluun, mutta vastuu sadevesijärjestelmästä on sen asentajalla.
 • Asennamme sadevesijärjestelmän aina kattomateriaalin ja muut rakennuksen erityispiirteet huomioiden.

Sadevesijärjestelmä uuteen omakotitaloon suunnittelusta asennukseen

Haluatko yhden työvaiheen pois tehtävälistaltasi uuden talon rakennuksessa? Pyydä meiltä apua sadevesijärjestelmän suunnitteluun ja toteutukseen, ja voit olla huoleti seuraavat vuodet vesikattosi ja pihasi sateenkestävyyden suhteen.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, mutta vielä tekemättä. Siksi me myös hoidamme asennuksen viiden vuoden asennustakuulla ja laadukkailla kotimaisilla tuotteilla.

Pyydä maksuton asennustarjous uudiskohteen sadevesijärjestelmästä!

Samalla saat asiantuntijan suosituksen rakennukseesi tarvittavista kattoturvatuotteista, tikkaista ja hätäpoistumisteistä, mikäli sellaisille on tarvetta.

Sadexin asennuspolku: Näin saat uudet rännit tai kattoturvatuotteet

Sadexin asennuspolku: Näin helposti se käy!

1. Nopea reagointi

Ota meihin yhteyttä lomakkeella ja tilaa ilmainen kohdekartoitus. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Voit tilata kartoituksen ja asennuksen mihin aikaan vuodesta vain.

2. Huolellinen kartoitus

Teemme ilmaisen kartoituskäynnin työmaallesi sovittuna ajankohtana tai arvioimme kohteen tarvittaessa myös kuvien perusteella.

3. Selkeä tarjous

Saat meiltä suunnitelman ja todenmukaisen arvion sadevesijärjestelmän, kattoturvan ja tikkaiden tarpeesta, hinnasta ja toteutusvaihtoehdoista.

4. Joustava aikataulutus

Kun suunnitelma on hyväksytty, etenemme asennukseen. Asiantuntijamme hoitaa rännikourujen asennuksen sinulle sopivana ajankohtana.

5. Kattava raportti ja takuu

Työn valmistuttua saat raportin asennustyöstä ja voit nauttia huolettomista ränneistä sekä kattoturvatuotteista seuraavat vuosikymmenet! Saat tuotteillemme jopa 5 vuoden asennustakuun ja 15-50 vuoden tuotetakuun. Lue lisää takuustamme.

Ota helposti yhteyttä alueesi asiantuntijaan ja pyydä tarjous!