Ränni vuotaa, tulvii yli tai repsottaa? Toimi näin ja ehkäise kalliit vauriot

Rännin vuotaminen, tulviminen tai repsottaminen on merkki siitä, että tilanne kannattaa korjata heti. Väärin toimivat rännit ohjaavat vettä väärään paikkaan, kuten kadulle, seinustalle tai rakenteisiin.

Rannit vuotaa 01 nosto

Miksi ränni vuotaa?

Rännien tehtävä on ohjata vesi sinne, missä se ei haittaa asumista, pihalla liikkujia tai talosi rakenteita. Ongelmia voi koitua, jos niiden asennus on tehty huolimattomasti, kourut ruostuvat tai ne irtoavat ulkoisen kolhun vuoksi.

Rännin vuotaminen on merkki siitä, että asennusta ei ole toteutettu oikein, tai että se on saanut ulkoisen vaurion. Ammattilaisen asentamat rännit kestävät oikein huollettuna vuosikymmeniä, eikä tällöin rännien vuotamisen pitäisi olla ongelma.

Mikä sitten edesauttaa rännin vuotamista tai tiputtelua? Rännin sauma vuotaa helposti silloin, jos rännit on tehty pätkissä, ja liitoskohdat pääsevät pettämään. Riskiä lisää se, jos räystäs ei ole suora ja talossa on esimerkiksi erkkeri, joka aiheuttaa ylimääräisen “mutkan” ränneihin.

Vuotavat rännit kannattaa korjata heti, jotta ei synny kosteusvahinkoja.

Tyypillisesti rännien liitoskohdat pettävät, jos ne eivät kestä säänvaihtelua ja lämpöliikettä. Liitos voi revetä ja irrota esimerkiksi kosteuden, jään ja lumen vaikutuksesta. Etenkin alumiinirännit ovat herkkiä lämpötilan muutoksille.

Saumojen vuotokohdat voivat johtua myös asennuksen virheistä. Jos kokematon henkilö tekee saumaukset huolimattomasti tai väärällä tekniikalla, vuotokohtia syntyy helposti.

Paras tapa ehkäistä rännien liitosvaurioita on käyttää kunnollista tiivistemassaa ja asentaa rännit huolella. Me Sadexilla käytämme elastista liimatiivistettä, joka kestää ja joustaa kovassakin pakkasessa ja helteessä katkeamatta.

Ammattilaisen tekemät saumaukset ja liitoskohdat kestävät.

Rännit voivat vuotaa myös ruosteen vuoksi. Tällöin rännejä voi kokeilla paikata, mutta todennäköisesti puhkiruostuneet rännit ovat pian tiensä päässä.

Tutustu asennuspalveluumme

Miksi ränni tulvii yli?

Jos ränni tulvii yli ja vesi lentää kourun ulkopuolelle rankkasateella, talon rakenteet ovat vaarassa kastua.

Yleensä ränni tulvii siksi, että sadevesijärjestelmä on mitoitettu alkujaan liian pieneksi, jolloin se ei kestä rankkasateita. Myös suunnittelussa on voinut sattua virheitä, jos kourut eivät ohjaa vettä oikeassa kulmassa.

Tulviva rännikouru

Molemmissa tapauksissa kannattaa kysyä ammattilaisen arviota, sillä vika on sadevesijärjestelmän rakenteissa.

Vesi tulee rännien yli monesti myös silkan roskaantumisen vuoksi. Jos et puhdista kouruja lehdistä ja neulasista säännöllisesti, ränni on helposti tukossa. Jäätyessään roskat edesauttavat myös kourujen halkeamista.

Jos kouruissa on puolestaan sammalta tai muuta kasvustoa, on syytä tarkastaa koko sadevesijärjestelmä. Vesi seisoo helposti kasvustoissa, mikä heikentää sadeveden ohjausta. Kasvusto on myös merkki siitä, että rännisi ovat jo turhan vanhat.

Rännien vuodot ja tulviminen ovat monesti huolimattoman asennuksen syytä.


Onnistuuko vuotavien tai rikkonaisten rännien korjaus itse?

Jos ränneissä on paikallisia pikkuvikoja, voit kokeilla rännien korjausta myös itse. Esimerkiksi lumen tai jään tekemän reiän voit paikata tiivistemassalla, joka ehkäisee rännin vuotamista.

Yksittäisiä saumakohtia voit myös kokeilla paikata kotikonstein. Pätkistä kootuissa kouruissa on se etu, että voit korjata ne edullisesti hankkimalla pätkän uutta kourua – ilman, että koko järjestelmää tarvitsee uusia.

Mikäli ongelmana on vain paikalliset pikkuviat, rännien korjaus onnistuu verkkokaupastamme saatavalla laadukkaalla asennusliimalla.

Rännit huonossa kunnossa

Joskus rännit repsottavat lumitalven jälkeen, jos lumi on painanut kourua alas. Tällöin kourun taustalla oleva otsalautakin voi pettää ja räystäs alkaa roikkua, jolloin ratkaisuna on koko kiinnityskohdan uusiminen. Jos koko otsalauta täytyy uusia, kannattaa pyytää neuvoja sadevesijärjestelmien ammattilaisilta.

On myös syytä muistaa, että tikkaille katonrajaan nousu on aina riskialtista työtä! Siksi voit aina pyytää ammattilaista apuun, kun huomaat ränneissä vikoja.

Entä miten voit ennaltaehkäistä rännien vuotamista, repsottamista tai tulvimista?

Puhdista rännit säännöllisesti ja pyydä ammattilaiselta neuvoja matalalla kynnyksellä, jos huomaat jotain erikoista. Kun taas hankit uusia rännejä, varmista, että myyjä ja asentaja ovat asiantuntijoita, jotka osaavat mitoittaa ja asentaa sadevesijärjestelmän oikein.

Lue myös: Miten valita sopivat rännit ja sadevesikourut? Tärkeimmät vinkit kootusti!

Muistilista: Mitä tehdä, jos ränni vuotaa tai tulvii yli?

  • Vuotavat rännit on syytä korjata heti, sillä ne voivat aiheuttaa kosteusvaurioita.
  • Voit korjata joitain pikkuvikoja itse: irtonaiset kannakkeet, liitoskohtien paikkaukset, vesikourujen oikaisut.
  • Vanhat ruosteesta puhki kuluneet rännit on syytä uusia kokonaan.
  • Katolle ei kannata nousta huolettomasti, joten vaativaan korjaukseen tulee aina pyytää apua ammattilaiselta.
  • Säännöllinen puhdistus on paras ennaltaehkäisevä toimenpide, jolla pidät rännit kunnossa.
  • Jos et tiedä, voitko korjata rännit itse, ota yhteys ammattilaiseen!

Aiheuttaako rännien korjaus itse turhaa päänvaivaa?

Usein rännien korjaus onnistuu pienellä vaivalla myös itse, mutta joskus on parempi kääntyä ammattilaisen puoleen. Tilaa Sadexilta ilmainen kartoituskäynti, niin ammattilaisemme arvioi riittääkö rännien korjaus vai tarvitseeko ne kokonaan uusia. Tarjoamme aina pelkästään tuotteita ja ratkaisuja, joita kiinteistösi aidosti tarvitsee.

Jätä rännien korjaus ammattilaiselle ja tilaa ilmainen kartoitus tai soita suoraan oman alueesi myyjälle!

Lue seuraavaksi: Mistä tiedät, että rännien uusiminen on edessä?