Mistä tiedän, että rännien uusiminen on edessä? Neljä helppoa nyrkkisääntöä

Rannien uusiminen edessa

Tässä blogissa kerromme:

 • Miksi ja milloin rännit kannattaa uusia.
 • Miten sadevesijärjestelmän käyttöikään voi itse vaikuttaa.
 • Miten viallinen sadevesijärjestelmä oireilee ja mitä ongelmia tämä voi aiheuttaa.
 • Kuinka tärkeitä rännien huolto- ja puhdistustoimet ovat ja mitä haasteita huoltotoimissa voi esiintyä.

Rännien uusiminen on tärkeimpiä toimenpiteitä, mitä voit kiinteistön omistajana tehdä, sillä asianmukaisilla ränneillä varmistat veden ohjautumisen oikein ja ehkäiset kiinteistön kosteusvaurioita. Kerromme nyt helpot vinkit, joiden perusteella tiedät, onko rännien uusiminen sinulle ajankohtaista.

  Talosi ränneillä on korvaamaton tehtävä ohjata vesi oikein ja suojata kiinteistösi valuvalta sadevedeltä. Huomaat toimivan sadevesijärjestelmän arvon viimeistään silloin, kun rännien toimivuus kerran pettää. Pahimmassa tapauksessa vanhat tai puutteellisesti toimivat rännit voivat tarkoittaa sitä, että sadevesi pääsee kastelemaan talosi rakenteita ja aiheuttaa vakavia ja hintavia kosteusvaurioita.

  Rännit kuluvat normaaliolosuhteissa etenkin sään vuoksi. Suomen vuodenajat antavat kovan vastuksen ränneille, sillä kouruja rummuttava sadevesi, lumen paino ja keväällä sulava lumi ja vesi kuluttavat sadevesijärjestelmää.

  Onko edessä rännien uusiminen? Asiantuntijoiden 4 tärkeintä hälytysmerkkiä

  Mikäli seuraavat kohdat kuulostavat tutulta, on todennäköistä, että sinun on aika uusia tai vähintään huollattaa rännit. Viimeisen varmistuksen saat sadevesijärjestelmien ammattilaiselta, joten ethän epäröi ottaa yhteyttä ja kysyä maksutonta rännien kuntoarviota Sadexilta.

  Tilaa maksuton kartoitus

  1. Sadevesi seisoo rännikouruissa tai syöksyy sadevesikourun yli

  Lentääkö katoltasi valuva sadevesi kourun ylitse talosi seinälle ja maahan, eikä ohjaudu siististi kouruun? On aika toimia. Kourusi ovat todennäköisesti liian alhaalla, tai ne ovat voineet painua lumikuorman alla. Mikäli rännit ovat vain painuneet, tällöin vesikourun asennon korjaaminen toimii ratkaisuna.

  Rännien uusiminen tulee kyseeseen, jos sadevesi ohjautuu väärään paikkaan siksi, että sadevesijärjestelmäsi on alun perin mitoitettu ja asennettu väärin. Mikäli vesikouru on halkaisijaltaan liian pieni, ainoa kestävä vaihtoehto on vaihtaa rännit oikein mitoitettuihin. Esimerkiksi Suomessa yleinen lukkosaumakatto vaatii aina vähintään 150 mm vetoisuuden vesikourut, sillä tätä pienemmät eivät ohjaa vettä oikein, vaan lennättävät ne seinään kourun yli.

  Mikäli vesi seisoo kouruissa sen vuoksi, että syöksyputkia ei ole asennettu riittävää määrää oikeilla välimatkoilla, ratkaisuna on mitä todennäköisimmin rännien uusiminen.

  Edellä mainitut ongelmat ovat vältettävissä sillä, että sadevesikourut lasketaan ja mitoitetaan oikein kiinteistön mukaan. Kourun koon valinnassa tulee huomata esimerkiksi katon materiaali, pinta-ala ja katteen jyrkkyys. Kun vesikourut on asennettu nämä tekijät huomioiden, vesi ohjautuu oikein viemäriin myös rankkasateella.

  Sadevesikouru tulvii

  2. Vesikouru vuotaa – ja aiheuttaa salakavalaa vahinkoa

  Vuotavat tai halkeilevat räystäskourut ovat riski, jonka kanssa ei kannata aikailla. Pieni vesikourun vuoto voi näyttää huomaamattomalta, mutta esimerkiksi syksyllä ja keväällä kourusta karkaava ja maahan jäätyvä vesi aiheuttaa liukkaita yllätyksiä pihalla kulkijoille. Mikäli syöksytorvissa on halkeamia, vesi voi vuotaa suoraan talosi seinärakenteisiin ja paisuttaa ongelmia kosteusvaurioina.

  Pienet vuodot voit paikata puhdistamalla kourun ja tiivistämällä vuotokohdat liimatiivistemassalla. Mikäli vesikourusi kuitenkin vuotaa säännöllisesti ja paikattavaa on paljon, on järkevämpää ja kustannustehokkaampaa uusia koko sadevesijärjestelmä kuin “laastaroida” vesikouruja joka talvi.

  Syöksytorvien säännöllinen puhdistus lumesta ja jäästä on tärkeimpiä ränniesi ikää parantavia toimenpiteitä. Kun puhdistat talvisin syöksytorvet säännöllisesti, ei jäätyvä vesi pääse laajetessaan rikkomaan rakenteita.

  Rännit vuotaa

  3. Ränniesi huolto ja puhdistus tuottavat turhaa päänvaivaa

  Rännien säännöllinen huolto ja puhdistus auttavat turvaamaan ränniesi pitkää ikää. Rännit tulee puhdistaa joka kevät ja syksy esimerkiksi puista tippuneista roskista, jotta vesi voi virrata vapaasti viemäriin.

  Mikäli rännisi ovat vaikeasti puhdistettavat, on selvää, että huoltoa on helppo lykätä ”huomiseen”.

  Jos sinulla on kantikkaat sadevesikourut tai sisäpuoliset kourun kiinnikkeet, tiedät, miten vaivalloista rännien puhdistaminen voi pahimmillaan olla.

  Kantikas sadevesikouru on vaikeasti puhdistettava siksi, että roskat kasaantuvat helposti kantikkaisiin kulmiin, eikä vesi pääse kulkemaan kunnolla kourun tasaisella pohjalla. Ratkaisuna on vaihtaa kourut puolipyöreisiin, joiden pohjalla vesi liukuu ilman ongelmia, eivätkä roskat keräänny kulmiin. Tämän ansiosta puolipyöreät rännit puhdistuvat kuin itsestään!

  Toinen hälytysmerkki vaikeasti huolettavista ränneistä on kiinnityksessä käytetyt sisäpuoliset kannakkeet. Suosittelemme käyttämään kiinnityksessä vain ulkopuolisia kannakkeita, sillä ne jättävät kourun sisäpuolelle sopivasti tilaa puhdistusta varten.

  Roskaiset vesikourut

  Pidennät sadevesikourujen käyttöikää puhdistamalla ne säännöllisesti.

  4. Rännisi ovat jo auttamattomasti liian vanhat

  Rännien käyttöikä vaihtelee nyrkkisääntönä 20 - 50 vuoden välillä. Sadevesijärjestelmäsi käyttöikään vaikuttavat esimerkiksi rännien oikeaoppinen asennus, materiaalit, sään rasitukset ja kuluminen. Esimerkiksi lähistön tiheä puusto, meri-ilmasto ja teollisuuden päästöt voivat nopeuttaa rännien pinnoitteen kulumista ja veden heikompaa ohjautumista.

  Nyrkkisääntönä sinun on korkea aika tarkastuttaa rännit, mikäli ne ovat yli 10 vuotta vanhat. Käytännössä viiteenkymmeneen käyttövuoteen on mahdollista päästä vain silloin, kun rännisi ovat laadukasta terästä, ja ne on mitoitettu, asennettu ja huollettu oikein.

  Voit vaikuttaa rännikourujesi pitkään elinikään valitsemalla laadukkaat ammattilaisen asentamat teräsrännit ja huolehtimalla huolto- ja puhdistustyöt kuntoon säännöllisesti.

  Vanhat ja ränsistyneet rännit tekevät myös koko talosi ulkonäöstä nuhjuisen. Uusinkaan maalipinta seinässä ei pääse oikeuksiinsa, jos niiden rinnalla on vääntyneet, halkeilevat ja epäsiistit rännit. Rännien uusiminen on usein järkevää tehdä myös kattoremontin yhteydessä, kun haluat taloosi siistin ja yhteneväisen ulkonäön. Katon kunnosta huolehtivat ja niitä pinnoittavat lukuisat katon huoltoyritykset Suomessa, esimerkiksi Sorcolor.

  Rännien uusiminen kolkuttelee? Pyydä viimeinen varmistus asiantuntijalta

  Jäitkö pohtimaan ränniesi kuntoa? Kun haluat varmistua rännien uusimisen tarpeesta, ota yhteyttä asiantuntijaan. Me Sadexilla olemme toteuttaneet tuhansia sadevesijärjestelmiä, ja kerromme rehellisesti, onko sinun aika uusia rännit, vai riittääkö pelkkä huolto ratkaisemaan tilanteesi.

  Kartoitamme vesikourujesi kunnon maksuttomana palveluna, ja saat halutessasi arvion myös kattoturvasi tilanteesta. Kartoitus tai yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Asennuspalvelumme toimii ympäri vuoden ja hoitaa hommat samalla korkealla laadulla, kuin itselle tehtäisiin.

  Ota yhteyttä jo tänään, ja tiedät, onko rännien uusiminen sinulle ajankohtaista!

  Pyydä asennustarjous

  Lue seuraavaksi: Ränniremontin hinta – mistä rännien uusimisen hinta koostuu?