Rännien puhdistus – näillä ohjeilla vesi virtaa sujuvasti kouruissa

Rännien puhdistus kuuluu joka syksyn ja kevään pihatöihin

Rannien puhdistus kantikas sisapuoleiset kannakkeet

Rännien puhdistus ei ole rakettitiedettä, mutta se tulee suorittaa säännöllisesti. Lue, miten suoriudut räystäskourujen puhdistuksesta oikeaoppisesti ja vältät turhan ajanhukan sekä vaaranpaikat sadevesijärjestelmän kunnossapidossa.

Miksi rännit tulee puhdistaa?

Sadevesijärjestelmän yksinkertainen mutta tärkeä tehtävä on ohjata vedet katolta hallitusti alas. Laadukkaat rännit suoriutuvat tehtävästään vuosikymmenten ajan, jos niitä pidetään kunnossa oikeaoppisesti.

Räystäskourujen puhdistus takaa sen, että vesi pääsee virtaamaan ilman esteitä sinne, minne pitää. Koska sadevesijärjestelmä on kirjaimellisesti sään armoilla, tavalliset sääilmiöt, kuten sateet, lumi ja puista tippuvat roskat ovat ränneille rasite, jotka haittaavat veden normaalia kulkua ränneissä.

Puhdistamaton sadevesijärjestelmä ei lopulta toimi oikein. Toimimaton sadevesijärjestelmä on puolestaan riskitekijä aiheuttamaan kosteusvaurioita, sillä pitkään seinustalle roiskuvat vedet voivat kulkeutua rakenteisiin.

Onko ränneihin kertynyt moskaa tai katolle kasvanut sammalta? Anna meidän auttaa!

Jätä maksuton soittopyyntö rännien puhdistuksesta

Mitä haittaa puhdistamattomista ränneistä on?

  • Puiden lehdet, neulaset ja roskat tukkivat räystäskourut. Vesi jää seisomaan kouruihin.
  • Roskaa täynnä olevat kourut voivat jäätyä talvella, jolloin sadevesijärjestelmä ei yksinkertaisesti toimi.
  • Kouruihin kerääntyvä jää voi halkaista kouruja ja repiä niihin reikiä.
  • Pitkään hoitamattomiin ränneihin voi tulla pinnoite- ja korroosiovaurioita.

Rännien puhdistuksella huolehdit myös siitä, että niiden takuu pysyy voimassa!

Milloin rännien puhdistus on paikallaan?

Roskien poistaminen kaksi kertaa vuodessa, syksyllä ja keväällä. Siinä tärkein, mitä rännien puhdistuksesta tulee muistaa!

Räystäskourujen puhdistus kannattaa tehdä aina ennen lumien ja pakkasten tuloa. Jos sadevesikourut jäävät talveksi täyteen roskaa, ne jäätyvät helposti umpeen. Keväällä rännit on järkevää puhdistaa silloin, kun lumet ovat sulaneet. Samalla kannattaa tarkistaa, ettei pakkanen tai jää ole tehnyt haittaa kouruille.

puhtaat räystäskourut

Lue myös: Ränniremontin hinta – mistä se koostuu?

Vältä räystäskourujen puhdistuksen päänvaivat

Rännien puhdistus ei lähtökohtaisesti ole työlästä, mutta on asioita, jotka tuottavat ylimääräistä hikoilua sadevesijärjestelmän kunnossapitoon. Siksi myös rännien puhdistamisen helppoutta kannattaa ajatella jo silloin, kun remontoit tai uudistat rännejäsi.

Valkoiset rännit ovat vaikeammat puhdistaa, ja niiden valintaa kannattaa harkita tarkkaan. Lika pinttyy valkoiseen pintaan helposti, ja voitkin nähdä valkoisissa ränneissä siitepölyn, ilmansaasteiden ja saderaitojen aiheuttamaa likaa. Lisäksi aurinko polttaa lian tehokkaasti kiinni valkoiseen pintaan, mikä näkyy kauas talosi seinustalla.

Jo pienikin sävytys estää lian näkymistä, jolloin vesi- ja siitepölyraidat eivät erotu rumasti talon julkisivulla olevista ränneistä. Rännit eivät normaalioloissa tarvitse erillistä pesua, mutta voit huuhtaista ne letkun kanssa, jos niissä on näkyvää likaa.

Lisäksi jos kouruissa on sisäpuoliset kannakkeet, rännien puhdistus on työläämpää. Nimensä mukaisesti rännien sisäpuolella olevat kannakkeet keräävät tehokkaasti roskia kouruihin. Usein sisäpuolisia kannakkeita ei voi puhdistaa hyvin maasta käsin, mikä on turvallisuusriski, jos rännejä joutuu kurotella tikkailta puhtaaksi.

Rännit kannattaa puhdistaa maasta käsin pitkävartisella harjalla. Ethän nouse tikkaille ilman asianmukaisia putoamissuojia!
Likaiset räystäskourut vaativat puhdistusta

Myös kantikkaan malliset räystäskourut ovat haastavampia puhdistaa kuin pyöreät kourut. Lika kerääntyy helpommin kantikkaaseen kouruun, joten sitä täytyy putsata huolellisesti. Sen sijaan pyöreistä kouruista roskat huuhtoutuvat helpommin pois.

Supraflow – markkinoiden helppohoitoisin ränni

Kun etsit mahdollisimman huoltovapaata sadevesijärjestelmää, Sadexin Supraflow on siihen täydellinen valinta. Supraflow-pinnoite ja Waterstop-muotoilu ehkäisevät tehokkaasti kourun likaantumista, ja pyöreän muodon ansiosta kourumalli ei kerää roskia.

Supraflow-ränneillä on myös markkinoiden paras korroosiosuoja, sillä pinnoite on testatusti vahvempi kuin muissa teräksisissä maalipinnoitetuissa kouruissa.

Saat Supraflow-sadevesijärjestelmälle 25 vuoden pinnoitetakuun ja 50 vuoden teknisen takuun. Supraflow-tuotteet valmistetaan Suomessa Piristeelin toimesta, suomalaisen SSAB:n laadukkaasta teräksestä.

Lue lisää Supraflow-ränneistä.

Likaahylkivä Supraflow-vesikouru

Rännien puhdistus – tee se näin

Puhdista räystäskourut roskista ja lehdistä keväällä ja syksyllä.

  • Rännien puhdistus kannattaa tehdä maasta käsin esimerkiksi pitkävartisella harjalla. Tarvittaessa voit käyttää apuna vesiletkua roskien huuhtomiseen.
  • Jos talosi on hyvin korkea ja rännien puhdistus ei onnistu ilman tikkaille kiipeämistä, pyydä apuun ammattilainen. Jos kuitenkin nouset tikkaille, käytä sopivia turvavaljaita ja putoamissuojia.
  • Varsinaisia räystäskourujen puhdistusaineita tarvitset harvoin – tarkasta valmistajan ohjeesta Sadexin ränneille sopivat puhdistusaineet.
Lue seuraavaksi: Kannattaako rännit asentaa itse?
Lue seuraavaksi: Mistä tiedän, että rännien uusiminen on edessä?