Miten ja mistä kaikki alkoi?

Pohjoisen poikien matkan varrelle on mahtunut monia käänteitä, iloja ja suruja

Sadex perustajaveljekset

Ville, Jussi, Janne ja Marko Kukkonen.

Neljän veljeksen visiosta syntynyt Sadex on nopeasti kasvanut sadevesijärjestelmien suunnannäyttäjäksi, joka työllistää kymmeniä ammattilaisia ja kehittää sekä alan toimintaa että uusia innovaatioita. Vaikka itse Sadexin historia on lyhyt, sen juuret juontavat vuosikymmenten taa Kukkosen veljesten lapsuuteen. Pohjoisen poikien matkan varrelle on mahtunut monia käänteitä, iloja ja suruja. Yhteisvoimin he ovat kuitenkin selättäneet suuretkin vastoinkäymiset ja toteuttaneet isänsä maalaaman ennustuksen. 

Sadexin voimavara on loistava yhteishenki. Meillä kaikki ovat keskenään tasavertaisia, ja kaikki myös ottavat vastuun siitä, että hommat hoidetaan kunnolla.
– Marko Kukkonen, toimitusjohtaja Sadex Oy

Sadexin perustajat Marko, Janne, Jussi ja Ville Kukkonen syntyivät ja viettivät nuoruutensa Ranualla Etelä-Lapissa. Heidän isänsä oli taidemaalari, jonka eräs taulu sisälsi osuvan ennustuksen. Siinä neljä veljestä tekevät töitä yhdessä. Nykyään Sadexin toiminnassa on mukana myös viides ja nuorin veli Olli, joka on yrityksen hallituksessa. Taulu puolestaan roikkuu kunniapaikalla Sadexin toimistolla. Kun Kukkosten isä kuoli syöpään vuonna 1986, hänen naapurissa asuvasta Risto-veljestään tuli pojille ikään kuin varaisä. Risto oli koko ikänsä työskennellyt sadevesijärjestelmien kanssa yrittäjänä, joten hänen kauttaan veljekset saivat ensimmäisen kosketuksensa rännihommiin. Koulunsa Kukkoset kävivät Rovaniemellä ja Oulussa, mutta Lapin huonon työtilanteen vuoksi etelä alkoi vetää miehiä puoleensa. Ensimmäisenä muutti vanhin veli Marko vuonna 1999, ja pian muutkin seurasivat perässä. 

Asentajista yrittäjiksi

Vuonna 2001 Marko, Janne, Jussi ja Ville työskentelivät kaikki sadevesijärjestelmien asentajina ison yrityksen palveluksessa. Parin vuoden jälkeen Ville siirtyi myyntiin, teki sitä viitisen vuotta ja veti sitten parin vuoden ajan peltiseppäyksikköä Pirkanmaalla. Myös Janne teki myyntityötä. Marko oli esimiestehtävissä ja työskenteli asennustyön valtakunnallisena johtajana. Hänen vastuullaan yrityksessä oli muun muassa asennustyön kehittäminen.

Vuosikymmenen ajan Kukkoset keräsivät kokemusta alalta, mutta sitten syntyi ajatus omasta yrityksestä. Veljeksillä oli vahva visio siitä, miten toimintaa pitäisi kehittää. He eivät varsinaisesti hinkuneet yrittäjiksi, mutta he halusivat tehdä asiat parhaaksi näkemällään tavalla ja tunsivat, että todellisia vaihtoehtoja ei ollut. Niinpä vuonna 2009 Marko, Janne, Jussi ja Ville perustivat Sadexin.

Mutkainen tie menestykseen

Aluksi veljesten ajatuksena oli työllistää vain itsensä, mutta kolmen kuukauden jälkeen heillä oli jo kaksi palkattua työntekijää. Ensimmäisen tilikauden päättyessä Kukkosten lisäksi Sadexilla työskenteli neljä muuta henkilöä. Alussa kaupankäynti oli helppoa, ja toiminta suorastaan räjähti, koska asiakkaat tunsivat Kukkoset ja luottivat heidän ammattitaitoonsa. Seuraava talvi oli kuitenkin vaikea.

Me Sadexilla uskomme, että aina voi parantaa. Jos huomaamme alalla jonkin toistuvan ongelman, keksimme siihen ratkaisun.
– Marko Kukkonen, toimitusjohtaja Sadex Oy

Talvella 2010 Ville sai vakavasti sydänsairaan lapsen, joka tarvitsi monta leikkausta. Ville joutui olemaan töistä pois neljä kuukautta. Samaan aikaan Sadex kamppaili alkuvaiheen talousvaikeuksissa. Ville jopa soitti sairaalan pihalta pankkiin ja pyysi pikaista 20 000 euron lainaa, jotta Sadex pysyi jaloillaan. Veljesten lojaaliuden ja keskinäisen tuen avulla henkisesti sekä taloudellisesti raskas talvi saatiin kuitenkin selätettyä, ja vuoden 2010 jälkeen yritys on saanut nauttia tasaisesta kasvusta.

Tulevaisuus tehdään yhdessä

Sadexilla kasvu halutaan pitää hallittuna, ja sen halutaan hyödyttävän koko henkilöstöä. Erittäin merkittävä rooli Sadexin rakentamisessa ja menestyksessä onkin ollut yrityksen loistavilla työntekijöillä, jotka ovat sitoutuneita huippuammattilaisia. Sadexilla kaikki ovat kuin yhtä isoa perhettä, ja asioista puhutaan avoimesti turhaa hierarkiaa välttäen. Avoimuuden lisäksi yrityksen vahvaa kehitystä tukevat kyky innovoida ja halu tehdä asiat hyvin. Jos alalla tulee vastaan jokin toistuva ongelma, se pyritään ratkaisemaan. Tästä ovat esimerkkinä Sadexin lukuisat innovaatiot, jotka ovat tehneet sadevesijärjestelmistä käytännöllisempiä ja miellyttävämpiä käyttää.

Erittäin nopeaa ja ammattitaitoista työtä kokonaisuudessaan; tarjouksen teko, työn ajankohdan sopiminen sekä työn jälki. Suosittelen!
-Juho, Tampere