Jalkarännit ja sinkitty katto – uusi sadevesijärjestelmä sointuu saumattomasti perinnetalon ulkonäköön
Ruotsalainen, Kemiönsaari
Kemiönsaaressa seisoo komea, vuonna 1928 valmistunut ja vanhan laivurin rakentama huvilatyyppinen talo. Kyseessä on rakennuskulttuurihistoriallisesti arvokas kohde. Miika Ruotsalainen perheineen osti Villa Sandberga-nimellä kulkevan talon itselleen vapaa-ajan käyttöön vuonna 2020. Sen jälkeen perhe on alkanut kunnostaa talovanhusta lempeällä kädellä vanhaa kunnioittaen. Keväällä 2021 oli vuorossa uusia sadevesijärjestelmä, ja sen piti sopia talon jalkaränneihin. Yhdessä Sadexin kanssa suunniteltu toteutus istuu hyvin talon yleisilmeeseen.
Ennen kuin Miika ja hänen perheensä ostivat rakennuksen, oli se hyvin pitkälti alkuperäisessä kunnossaan pieniä remontointitöitä lukuunottamatta. Edellinen omistaja oli teettänyt täysin neliön malliseen taloon uuden konesaumakaton, mutta rännejä ei ollut lainkaan.
– Rännejä ei siis ollut ollut noin kymmeneen vuoteen. Totesimme, että ne olisivat tarpeelliset, jotta sadevedet eivät valu kivijalkaan ja kellarikerroksiin. Päädyimme Sadexiin, sillä saimme heiltä suht hyvän hinnan. Heidän myyjänsä oli aktiivinen ja teki laatutyötä pienen alkusäädön jälkeen, Ruotsalainen muistelee.
Erityinen kohde jalkaränneineen vaati erityisiä ratkaisuja
Suunnittelutyö lähti käyntiin Sadexin arviointikäynnillä. Myyjä Annika Niemelä kävi paikan päällä katsomassa kohdetta ja ottamassa mittoja. Puhelimitse oli alun perin mietitty, että lappeille laitettaisiin tavalliset rännit, mutta lopulta päädyttiin sinkittyihin kouruihin ja syöksytorviin talon tyyliin sekä olemassaoleviin jalkaränneihin sopivasti.
– Kohde oli siinä mielessä todella erikoinen, että pellitys oli otsalaudan päällä. Mietimme tarkkaan, miten toteutamme asennuksen käytännössä. Paperille voi ja pitää tietysti aina miettiä kaikki mahdollisimman tarkasti, mutta viime kädessä asentaja tekee aina lopulliset ratkaisut. Suunnitteluvaiheessa on siis aina tehtävä tiivistä yhteistyötä asennustyön johtajan ja muun asennustiimin kanssa, Niemelä painottaa.
Ulkonäkökysymyksistä keskusteliin yhdessä kattavasti ja esimerkiksi kaksi syöksytorvea päätettiin vaihtaa y-haaran avulla yhteen. Jokaiseen päähän laitettiin sadevesisuppilot. Katon malli vaati myös hieman perinteisestä poikkeavat kiinnikkeet.
– Tällaisia kohteita ei usein vastaan tule. Sinkitty väri on myös aika harvinainen, sitä omakotitaloihin harvoin laitetaan, toteaa asentaja Toni Rintamäki.
“Vanhaan ulkonäköön sointuva ratkaisu on aina se remontoijarakentajan suurin tavoite.
Lopputulos on yhdistelmä uutta ja vanhaa
Asennus toteutettiin kevättalvella, jotta talon ympärillä oleva kaunis puutarha ei kärsisi nostureiden liikkumisesta. Urakan toteuttaminen talviaikaan toi muitakin hyviä etuja. Kulkusuunnat katsottiin yhdessä valmiiksi, jonka jälkeen telaketjunostimet ajettiin pihaan. Kaikki sujui lopulta erittäin hyvin. Asennuksen valmistumisen jälkeen tehtiin vielä pientä hienosäätöä.
– Yhteistyö Sadexin kanssa sujui oikein kivasti ja avoimesti. He olivat meihin aktiivisesti yhteydessä myös asennuksen aikana. Asennus meni sujuvasti ja sovitussa aikataulussa. Saimme ennen kevätvesiä ja lumien sulamista rännit paikalleen ja kivijalan kuivumaan. Uskaltaisin kyllä suositella Sadexia, Ruotsalainen summaa.
– Tästä tehtiin perinteitä kunnioittaen vanhanaikainen, mutta nykypäivän standardien mukainen. Vanhaan ulkonäköön sointuva ratkaisu on aina se remontoijarakentajan suurin tavoite, Ruotsalainen toteaa.
– Minullekin jäi lopputuloksesta tosi hyvä fiilis. Koska sadevesijärjestelmää ei jalkarännien lisäksi aiemmin ollut, niin kyllähän sitä vähän jossain vaiheessa mietittiin, että miten valmis kokonaisuus pakettiin istuisi. Siitä tuli kuitenkin oikein nätti, Niemelä iloitsee.
Psst! Voit seurata Miikan perheen projektia Instagramissa @villasandberga.
Lue seuraavaksi: Mistä tiedän, että on aika uusia rännit?
Lue seuraavaksi: Ketovuoret saivat määräysten mukaiset lumiesteet