Putoamissuojaus katolla kuntoon – vinkit taloyhtiölle

Ei askeltakaan tikkaille ennen, kuin putoamissuojaus katolla on varmistettu! Lue vinkit taloyhtiön putoamissuojauksen toteuttamiseen ja turvavarusteiden säilytykseen.

Putoamissuojaus katolla kuntoon

Putoamissuojaus katolla ehkäisee tapaturmia

Katolle jäätynyt vesi, yksi horjahdus tai haastava sää ovat petollisia riskejä katolla liikkuessa, vaikka työssä olisi kokenut ammattilainen. Esimerkiksi nuohoojan, lumenpudottajan ja kattoremontoijan työalue sijaitsee metrien korkeudessa. Tällöin asianmukainen suojaus on lähtökohta työturvallisuudelle.

Ammattilaiset tuntevat oikeat työtavat, mutta taloyhtiösi vastuulla on järjestää kattosi rakenteet turvallisiksi kaikille niille, jotka katolle nousevat. Katon putoamissuojien tarkoitus on nimensä mukaisesti estää ihmisten putoamista katolta siten, että nykäyksen voima on myös vaimennettu.

Miten katon putoamissuojaus kannattaa toteuttaa?

Mistä sitten tiedät, onko taloyhtiösi kattoturva suunniteltu viimeisen päälle? Jos tarkastuksesta on jo aikaa ja pohdit suojauksen lujuutta, neuvoja kannattaa pyytää kattoturvan ammattilaiselta. Me Sadexilla teemme kattoturvan maksuttomia kartoituskäyntejä, joiden perusteella saat kattavan kuvan kattoturvasi kunnosta.

Taloyhtiön katon putoamissuojaukset suunnitellaan ja toteutetaan aina kiinteistökohtaisesti - riippuen esim. katon korkeudesta, jyrkkyydestä ja materiaalista.

Kattoturvan yleisimmät tuotteet

 • Lumiesteet
 • Kattotikkaat
 • Vaakakiskot
 • Lapetikkaat ja kattosillat sekä niiden turvakaiteet
 • Vaijerijärjestelmät
 • Turvaköydet ja niiden ankkurointipisteet
 • Turvavarustekaappi

Kattoturvatuotteiden asennuspaikat ovat tarkoin määrättyjä, ja turvatuotteita saa asentaa vain niille osoitetuille paikoille.Vastoin yleistä luuloa putoamissuojausten kiinnittäminen esimerkiksi savupiipun ympärille on ehdottomasti kiellettyä, sillä piipun rakennetta ei ole suunniteltu kestämään putoamisen nykäysvoimaa.

Asennus varmistaa putoamissuojainten turvallisuuden. Käytännössä putoamissuojausten asennuksessa käytetään luokan 2 asennustapaa, joka on vaadittava tapa silloin, kun tuotteiden tulee toimia turvaköyden kiinnityspisteinä.

Kun kattoturvatuotteet ovat asennettu, onko putoamissuojaus kunnossa? Homma ei lopu tähän, sillä kattoturvasi tarvitsee säännöllistä huoltoa.

Kaikki luokan 2 mukaan asennetut kattoturvatuotteet - kuten turvaköyden kiinnityspisteet – tulee tarkastaa vuosittain ammattilaisen toimesta. Tämä varmistaa sen, että kattosi suojarakenteet ovat turvallisia ja lujia myös lumisen talven tai sateisen syksyn jäljiltä.

Taloyhtiön turvavarustekaapissa kaikki turvavarusteet ovat käden ulottuvilla

Siinä missä tikkaat ja kaiteet ovat kiinteästi paikallaan, henkilökohtaiset putoamissuojaimet, kuten turvavaljaat, on puettava aina uudelleen katolle kiivetessä. Niiden käytöstä kannattaakin tehdä mahdollisimman helppoa.

Mitä vaikeammin löydettävissä henkilökohtaiset putoamissuojaimet ovat, sitä suurempi riski on, että niitä ei pueta päälle tarvittaessa. Vaikka ajattelisit käyväsi katolla ”vain nopeasti katsomassa”, putoamissuojain täytyy pukea myös tällöin.

Samalla tavalla, kuin kotona tavarat eivät aina löydä oikeille paikoilleen, myös taloyhtiön turvavarusteiden säilytyspaikat voivat olla monenkirjavia.
Sadex turvavarustekaappi

Jotta henkilökohtaisten putoamissuojainten pukeminen olisi mahdollisimman helppoa, kehitimme taloyhtiöille turvavarustekaapin, jossa varusteet ovat aina käden ulottuvilla.

Turvavarusteekaapissa voit säilyttää kaikkia tarvittavia turvavarusteita, kuten turvavaljaita, -köysiä sekä nousukiskon ja vaakakiskon tarraimet. Käytön jälkeen varusteet on helppo palauttaa kaappiin, jossa on varusteille suunniteltu hyvä ilmanvaihto.

Turvavarustekaappi on kätevä yhteisessä käytössä kaikille niille, jotka tekevät katolla huoltotöitä.

Turvavarustekaapin mukana saat kartan, josta näet kiinteistösi kattoturvatuotteiden sijoittelun. Kartasta voit tarkistaa vaikka ennen lumenpudotusta, missä lumen alle hautautuneet turvaköyden kiinnityspisteet oikeasti ovat.

Taloyhtiön turvavarustekaappi on ratkaisu, kun haluat

 • Varmistaa, että turvavarusteet ovat kaikkien halukkaiden ulottuvilla helposti.
 • Varmistaa, että turvavarusteet palautuvat käytön jälkeen samaan paikkaan.
 • Helpottaa katon huoltotyöntekijöiden työtä.
 • Poistaa turvavarusteiden etsimisen vaivan ja tästä johtuvat käytön unohdukset.
 • Säilyttää turvavarusteet asianmukaisesti: ritiläpohjaiseen kaappiin voit palauttaa turvavarusteet myös märkinä, sillä kaapissa on hyvä ilmanvaihto.
 • Välttää turhia tapaturmia, jotka johtuvat siitä, että turvavarusteita ei ole löytynyt oikeaan aikaan ja katolle on noustu puutteellisilla suojilla.

Sadexin turvavarustekaappi käy kaikkien katon turvavarusteiden säilyttämiseen, myös niiden, joita taloyhtiössäsi jo on.

Lue lisää turvavarustekaapista >>

Haluatko ammattilaisen näkemyksen taloyhtiösi kattoturvan tilasta? Tilaa meiltä maksuton kartoituskäynti - se ei sido sinua mihinkään, mutta saat arvokasta tietoa taloyhtiösi turvallisuudesta.

Lataa Turvallinen kulku katolla -opas täältä!

Lue seuraavaksi: Oletko vastuussa vanhasta taloyhtiöstä? Tarkasta katoltasi nämä asiat