Markkinoiden laajin vesikouruvalikoima Sadexilta

Oikein mitoitetut sadevesijärjestelmät kaikkiin rakennuksiin

Sadevesijärjestelmien usein kysytyt kysymykset

 • Mitoita sadevesijärjestelmäsi oikein

  OIKEIN MITOITETTU SADEVESIJÄRJESTELMÄ EI AIHEUTA ONGELMIA

  Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ettei omakotitaloon sekä katokseen, saati sitten leikkimökkiin, kannata ostaa samankokoisia rännejä. Todellisuudessa kuitenkin moni hankkii ja on hankkinut tietämättään alimitoitetun sadevesijärjestelmän. Syynä voi olla houkutus säästää rakennus- tai remonttikustannuksissa tai se, että sadevesijärjestelmän asentaneella yrityksellä ei yksinkertaisesti ole tarjota kuin yksi kourukoko.

  Alimitoitettu, eli halkaisijaltaan liian pieni sadevesikouru aiheuttaa harmia ja hankaluuksia. Katolta syöksyvä vesi tulvii kourusta yli ja kastelee perustukset sekä talon asukkaat. Oikein mitoitetussa vesikourussa veden tulee ohjautua syöksytorven kautta viemäriin kovallakin sateella.

  SADEVESIJÄRJESTELMÄN MITOITUS OIKEIN

  Sadevesikourun koko tulee laskea ja mitoittaa aina kohteen mukaan, jotta ongelmilta vältytään. Kourun koon valintaan vaikuttaa katon materiaali ja pinta-ala sekä katteen jyrkkyys. Esimerkiksi huopakatolta vesi valuu rauhallisemmin ja tasaisemmin vesikouruun kuin peltikatolta. Tiilikate heittää taas helposti vettä otsalautaa kohden ja kostuttaa laudan helpommin.

  Sadevesikourun mallia valitessa ei kannata vertailla ainoastaan vesikourun tilavuutta vaan ratkaisevaa on sen muoto ja leveys. Kourun leveys tuo etua kovilla sateilla ja erityisesti peltikatoilla, sillä kovasti syöksyvän veden saa kaapattua varmemmin talteen. Kourun koko ei kuitenkaan ole ainoa sadevesijärjestelmän toimivuuteen vaikuttava asia. Erityisen tärkeää on se, että veden poistuminen kouruista on laskettu oikein ja otettu huomioon sekä kourun riittävässä kaadossa sekä syöksyjen mitoituksessa: Syöksytorvia on oltava riittävä määrä oikeissa paikoissa, jolloin syöksyt hoitavat vesimassan nopean poistumisen kourusta. Tällöin kourun leveydellä ja syvyydellä ei ole niin suurta merkitystä sadevesijärjestelmän toimivuuden kannalta. Lisätty sadevesikourun syvyys voi hieman auttaa niissä tapauksissa, jolloin ei esimerkiksi taloteknisistä syistä saada asennettua riittävä määrä syöksyjä kohteeseen ja kaivataan lisätilaa katolta syöksyvälle sadevedelle.

  Tutustu sadevesijärjestelmän mitoitusohjeeseen – oppaassa avaamme vaihe vaiheelta, kuinka sadevesijärjestelmä tulisi suunnitella.

 • Puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmissä on kaksi vaihtoehtoa: Puolipyöreä tai kantikas järjestelmä

  Puolipyöreä sadevesijärjestelmä koostuu puolipyöreästä kourusta ja pyöreistä syöksytorvista, kun taas kantikas koostuu tasapohjaisesta kourusta ja kulmikkaista syöksyistä. Kantikkaan kourun kanssa on mahdollista käyttää myös puolipyöreää syöksytorvea.

  On makuasia miellyttääkö silmää enemmän puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä. Puolipyöreä on kuitenkin toimivuutensa ansiosta huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Toimittamistamme sadevesijärjestelmistä yli 90 % on nimenomaan puolipyöreitä järjestelmiä.

  Vesikourun pyöreä muoto on suuri etu, sillä kuperaa pohjaa myöten vesi liukuu huomattavasti paremmin kuin tasaista pohjaa pitkin. Puolipyöreä kouru siis ikään kuin puhdistuu itsestään ja on sen ansiosta kantikasta kourua huoltovapaampi. Kantikkaan kourun haittoina on sen pohjassa olevat nurkat, joihin roskat jäävät helposti kosteina muhimaan. Näin ollen kantikkaaseen kourun pohjaan muodostuu helposti epätasaisuuksia. Hyvää rakennustapaa edistävä puolueeton taho, Rakennustieto Oy ohjaa RT-kortistoineen rakentamista myös sadevesijärjestelmissä. RT-ohje suosittelee puolipyöreää vesikourua tai sisäkourua paremman korroosiokestävyyden takia.

  Molempien kourumallien puhdistus onnistuu maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Kantikkaan kourun huoltoväli on kuitenkin tiheämpi kuin puolipyöreän. Helppohoitoisuutensa lisäksi pyöreä malli toimii syöksytorvissa (alastuloissa ja syöksysarjoissa) paremmin. Pyöreä malli mahdollistaa väistöjen tekemisen ja kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen kaikkiin suuntiin hyvännäköisenä. Kantikkaassa syöksyssä vesi voidaan suunnata hyvännäköisenä vain neljään suuntaan. Pyöreää syöksyä on saatavilla myös sileillä mutkilla.

 • Mistä tunnistaa laadukkaan sadevesijärjestelmän?

  Kestävä ja laadukas sadevesijärjestelmä vaatii oikean mitoituksen, markkinoiden parhaimman materiaalin, teräksen, sekä ammattitaitoisen asentajan. Mikään näistä ei yksistään riitä, vaan kaikki yhdessä muodostavat kestävän, toimivan ja kauniin järjestelmän tarjoten parasta suojaa talollesi.

 • Mistä sadevesijärjestelmä muodostuu?

  Sadevesijärjestelmä koostuu sadevesikouruista eli ränneistä sekä syöksytorvista, joita kutsutaan myös alastuloputkiksi. Oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä johtaa sade- ja sulamisvedet pois talon rakenteista ja kulkuväyliltä.

 • Miksi kannattaa valita teräksinen sadevesijärjestelmä?

  Teräksestä valmistettu sadevesijärjestelmä on varma valinta, koska se kestää parhaiten painon ja lämmönvaihtelun aiheuttamat rasitukset ilman repeämiä ja liitoskohtien pettämisiä. Paksu pinnoite ja jykevä rakenne tekevät teräksisestä sadevesijärjestelmästä lisäksi erittäin hiljaisen. Tippuvan veden ääni ei kantaudu taloon häiritsevästi. Lisäksi teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

  Kaikki nykyaikaiset pinnoitetut rännimateriaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille verrattuna esimerkiksi heikompaan alumiiniin.

  Lue lisää teräksen ominaisuuksista verrattuna alumiiniin tai muoviin >>

 • Miksi teräksinen sadevesijärjestelmä kestää niin hyvin huoltoa?

  Teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa, koska se on pinnoitettu Pural-pinnoitteella (polyuretaanipohjainen pinnoite) molemmin puolin yhtä vahvana. Pural-pinnoitteinen teräskouru kestää normaalihuollolla yli 30 vuotta ja on yhteensopiva käytettyjen kattomateriaalien ja muiden rakennuspeltituotteiden kanssa. Lika ja roskat irtoavat Pural-pinnoitteesta erittäin hyvin ja se kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

 • Miksi alumiiniränni on heikompi kuin teräksestä valmistettu?

  Alumiini ja muovi rännin kestävyys teräkseen nähden on heikko, koska molemmat, alumiini ja muovi, kestävät huonosti painon ja liikkeen aiheuttamaa rasitusta. Etenkin alumiini elää lämmönvaihtelussa paljon ja murtuu helposti, toisin kuin teräs.

  Muovi ja alumiinin ohut maalipinta imevät likaa ja aurinko polttaa lian tiukkaan kiinni, joten puhdistaminen on toivotonta. Alumiinisen järjestelmän heikkouksia on myös järjestelmän äänekkyys. Alumiinisessa syöksyssä tippuvan veden ääni kantautuu rakennuksen sisälle häiritsevästi.

  Nykyaikaiset pinnoitetut materiaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille.

  Lue lisää teräksen ja alumiinin eroista rännimateriaalina >>

 • Miten sadevesikourut kiinnitetään? Sisä- vai ulkopuolinen kannake?

  Sadevesikourut voidaan kiinnittää ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kourunkannakkeilla. Sadexin asennuspalvelu kiinnittää kourut aina ulkopuolisella kannakkeella, jolloin vesikouru jää yläpuolelta vapaaksi ja puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Ulkopuolinen kannake saadaan taivutettua kaikkiin eri otsalautojen kaltevuuksiin, jolloin vesikourun asento saadaan oikeaksi ja valuva vesi ohjautuu oikein.

 • Minkä värinen sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmien väri valitaan yleisesti rakennuksen julkisivun ja vesikaton värien mukaan. Vaakakourussa käytetään katon sävyä ja syöksysarjassa nurkkalaudan sävyä. Väreillä voidaan myös leikitellä ja korostaa talon julkisivua. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan vaakakouruihin tumman värin. Näin lika ei erotu kourusta ja puhdistustarve vähenee. Sadevesijärjestelmien vakiovärimme ovat:

  color-rr20.png

  RR20 valkoinen

  color-rr21.png

  RR21 vaaleaharmaa

  color-rr22.png

  RR22 harmaa

  color-rr23.png

  RR23 tummanharmaa

  color-rr32.png

  RR32 tummanruskea

  color-rr33.png

  RR33 musta

  color-rr29.png

  RR29 punainen

  color-rr750.png

  RR750 tiilenpunainen

  color-zn.png

  Zn sinkitty

 • Minkä pituisia räystäskourut ovat?

  Asennnuspalvelumme ajaa sadevesikourut asennuskohteessa määrämittaan rakennuksen räystäiden mukaan. Verkkokaupastamme tilatessa sadevesikourujen vakiomitta on 3 metriä. Noutomyymälöissämme pystymme ajamaan kourut haluttuihin mittoihin, kuljetusmahdollisuuksiesi mukaan. Huomaathan, että kourumallien saatavuus vaihtelee myymälöittäin.