Markkinoiden laajin vesikouruvalikoima Sadexilta

Oikein mitoitetut sadevesijärjestelmät kaikkiin rakennuksiin

Sadevesijärjestelmien usein kysytyt kysymykset

 • Älä tee virhettä rännien hankinnassa

  Saattaa kuulostaa itsestäänselvyydeltä, ettei omakotitaloon sekä katokseen, saati sitten leikkimökkiin, kannata ostaa samankokoisia rännejä. Todellisuudessa kuitenkin moni hankkii ja on hankkinut tietämättään alimitoitetun sadevesijärjestelmän. Syynä on lähtökohtaisesti houkutus säästää rakennus- tai remonttiaikana niin sanotusti väärässä paikassa, mutta alimitoitetut sadevesijärjestelmät eivät kuitenkaan johdu pelkästään säästösyistä. Markkinoilla on edelleen toimittajia, jotka eivät kanna vastuutaan oikean kokoisen järjestelmän suunnittelusta ja asentamisesta. Nämä toimittajat tarjoavat yhtä kourukokoa kaikkiin kohteisiin. Todellisuudessa kourun koko tulee laskea ja mitoittaa aina kohteen mukaan, jotta ongelmilta vältytään. RT-kortisto, joka ohjaa rakentamista myös sadevesijärjestelmissä, tarjoaa selkeät mitoitusohjeet sadevesijärjestelmien rakentamiseen.

  Sadexilla on markkinoiden laajin sadevesikouruvalikoima, tämä takaa, että saat meiltä talosi tarpeiden ja mittojen mukaan asennetun sadevesijärjestelmän.

 • Mistä tunnistaa laadukkaan sadevesijärjestelmän?

  Kestävä ja laadukas sadevesijärjestelmä vaatii oikean mitoituksen, markkinoiden parhaimman materiaalin, teräksen, sekä ammattitaitoisen asentajan. Mikään näistä ei yksistään riitä, vaan kaikki yhdessä muodostavat kestävän, toimivan ja kauniin järjestelmän tarjoten parasta suojaa talollesi.

 • Mistä sadevesijärjestelmä muodostuu?

  Sadevesijärjestelmä koostuu sadevesikouruista eli ränneistä sekä syöksytorvista, joita kutsutaan myös alastuloputkiksi. Oikein mitoitettu ja asennettu sadevesijärjestelmä johtaa sade- ja sulamisvedet pois talon rakenteista ja kulkuväyliltä.

 • Miksi kannattaa valita teräksinen sadevesijärjestelmä?

  Teräksestä valmistettu sadevesijärjestelmä on varma valinta, koska se kestää parhaiten painon ja lämmönvaihtelun aiheuttamat rasitukset ilman repeämiä ja liitoskohtien pettämisiä. Paksu pinnoite ja jykevä rakenne tekevät teräksisestä sadevesijärjestelmästä lisäksi erittäin hiljaisen. Tippuvan veden ääni ei kantaudu taloon häiritsevästi. Lisäksi teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

  Kaikki nykyaikaiset pinnoitetut rännimateriaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille verrattuna esimerkiksi heikompaan alumiiniin.

 • Miksi teräksinen sadevesijärjestelmä kestää niin hyvin huoltoa?

  Teräskourumme kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa, koska se on pinnoitettu Pural-pinnoitteella (polyuretaanipohjainen pinnoite) molemmin puolin yhtä vahvana. Pural-pinnoitteinen teräskouru kestää normaalihuollolla yli 30 vuotta ja on yhteensopiva käytettyjen kattomateriaalien ja muiden rakennuspeltituotteiden kanssa. Lika ja roskat irtoavat Pural-pinnoitteesta erittäin hyvin ja se kestää kovankin käsittelyn puhdistaessa.

 • Miksi alumiini ränni on heikompi kuin teräksestä valmistettu?

  Alumiini ja muovi rännin kestävyys teräkseen nähden on heikko, koska molemmat, alumiini ja muovi, kestävät huonosti painon ja liikkeen aiheuttamaa rasitusta. Etenkin alumiini elää lämmönvaihtelussa paljon ja murtuu helposti, toisin kuin teräs.

  Muovi ja alumiinin ohut maalipinta imevät likaa ja aurinko polttaa lian tiukkaan kiinni, joten puhdistaminen on toivotonta. Alumiinisen järjestelmän heikkouksia on myös järjestelmän äänekkyys. Alumiinisessa syöksyssä tippuvan veden ääni kantautuu rakennuksen sisälle häiritsevästi.

  Nykyaikaiset pinnoitetut materiaalit kestävät huollettuina ruostumatta ihmiselon ajan. Tärkeää onkin, että materiaali kestää myös muita ulkoisia rasituksia kuin vain sadevettä. Kouruihin ehkä nojataan tikkailla, ränniputkia kolautellaan ja kourut sekä alastulot keräävät talvisin lunta ja jäätä. Tällöin teräs tuo parhaat ominaisuutensa esille.

 • Puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmissä on kaksi vaihtoehtoa

  • Puolipyöreä tai kantikas järjestelmä

  Puolipyöreä sadevesijärjestelmä koostuu puolipyöreästä kourusta ja pyöreistä syöksytorvista, kun taas kantikas koostuu tasapohjaisesta kourusta ja kulmikkaista syöksyistä. Kantikkaan kourun kanssa on mahdollista käyttää myös puolipyöreää syöksytorvea.

  On makuasia miellyttääkö silmää enemmän puolipyöreä vai kantikas sadevesijärjestelmä. Puolipyöreä on kuitenkin toimivuutensa ansiosta huomattavasti suositumpi vaihtoehto. Toimittamistamme sadevesijärjestelmistä yli 90 % on nimenomaan puolipyöreitä järjestelmiä. Puolipyöreän vesikourun huolto on helpompaa, koska suurempi virtausnopeus huuhtoo roskat tehokkaasti pois. Suurempi virtausnopeus johtuu siitä, että puolipyöreässä kourussa vain yksi ura, jota pitkin vesi kulkee. Kantikkaan vesikourun ongelma on tasainen pohja, jossa ei ole selkeää kulku-uraa vedelle. Tämän johdosta roskat tarttuvat kiinni kourun pohjaan.

  Molempien kourumallien puhdistus onnistuu maasta käsin kourun puhdistukseen tarkoitetuilla puhdistimilla tai katon kautta. Kantikkaan kourun huoltoväli on kuitenkin tiheämpi kuin puolipyöreän.

  Helppohoitoisuutensa lisäksi pyöreä malli toimii syöksytorvissa (alastuloissa ja syöksysarjoissa) paremmin. Pyöreä malli mahdollistaa väistöjen tekemisen ja kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen kaikkiin suuntiin hyvännäköisenä. Kantikkaassa syöksyssä vesi voidaan suunnata hyvännäköisenä vain neljään suuntaan. Pyöreää syöksyä on saatavilla myös sileillä mutkilla.

 • Miten sadevesikourut kiinnitetään? Sisä- vai ulkopuolinen kannake?

  Sadevesikourut voi kiinnittää ulkopuolisilla tai sisäpuolisilla kourunkannakkeilla. Asennuspalvelumme kiinnittää kourut ulkopuolisella kannalleella, jolloin vesikouru jää yläpuolelta vapaaksi ja puhdistaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Kannake saadaan taivutettua kaikkiin eri otsalautojen kaltevuuksiin, jolloin vesikourun asento saadaan oikeaksi. Sadex-vesikourun etureuna kallistuu sisäänpäin, jolloin etureunan päälle satava vesi valuu kouruun, eikä ulkopintaa pitkin alas. Tämä auttaa myös pitämään kourun ulkopinnan puhtaampana.

 • Minkä värinen sadevesijärjestelmä?

  Sadevesijärjestelmien väri valitaan yleisesti rakennuksen julkisivun ja vesikaton värien mukaan. Vaakakourussa käytetään katon sävyä ja syöksysarjassa nurkkalaudan sävyä. Väreillä voidaan myös leikitellä ja korostaa talon julkisivua. Suosittelemme kuitenkin valitsemaan vaakakouruihin tumman värin. Näin lika ei erotu kourusta ja puhdistustarve vähenee. Sadevesijärjestelmien vakiovärimme ovat:

  color-rr20.pngRR20 valkoinen

  color-rr21.pngRR21 vaaleaharmaa

  color-rr22.pngRR22 harmaa

  color-rr23.pngRR23 tummanharmaa

  color-rr32.pngRR32 tummanruskea

  color-rr33.pngRR33 musta

  color-rr29.pngRR29 punainen

  color-rr750.pngRR750 tiilenpunainen

  color-zn.pngZn sinkitty

 • Minkä pituisia räystäskourut ovat?

  Asennnuspalvelumme ajaa sadevesikourut asennuskohteessa määrämittaan rakennuksen räystäiden mukaan. Verkkokaupastamme tilatessa sadevesikourujen vakiomitta on 3 metriä. Noutomyymälöissämme pystymme ajamaan kourut haluttuihin mittoihin, kuljetusmahdollisuuksiesi mukaan. Huomaathan, että kourumallien saatavuus vaihtelee myymälöittäin.