Puiset kattotikkaat ovat turvallisuusriski

Puusta tehdyt kattoturvatuotteet eivät kestä kovaa kulutusta tai sään rasitteita

Puutikkaat ovat turvallisuusriski sadex

Puu on perinteinen materiaali suomalaisessa rakentamisessa, mutta kattotikkaisiin se ei sovellu. Lue, miksi puutikkaat kannattaa vaihdattaa terästikkaisiin mahdollisimman pian, jos ne löytyvät talosi katolta.

Puiset kattotikkaat ovat mennyttä aikaa

Puiset tikkaat ovat tuttu näky monen vanhemman suomalaisen rivitalon, omakotitalon ja kesämökin seinustalla. Puu olikin yleinen kattotikkaiden eli lapetikkaiden materiaali 10–20 vuotta sitten, ennen kuin kattoturvatuotteiden turvallisuusmääräykset päivitettiin.

Nykyään puu ei kuitenkaan täytä kattotikkaiden turvallisuusvaatimuksia. Määräysten tarkoitus on taata turvallinen kulku katolle, sillä metrien korkeuteen nouseminen on aina riskialtista. Esimerkiksi nuohoojien ja lumenpudottajien työssä tikkaiden jokaisen askelman turvallisuus on a ja o, jotta turhia työturvallisuusriskejä ei synny.

Jos katollasi on puiset kulkutiet, ovat ne siis joko liian vanhat, tai tehty suositusten vastaisesti. Molemmissa tapauksissa puutikkaat ovat vaaralliset jalan alla.

Kaikissa puutikkaissa piilee turvallisuusriski, riippumatta iästä tai silmämääräisestä kunnosta.

Riskinä lahovauriot, liukkaus ja heikko kulutuskesto

Vanhat puiset tikkaat ja muut kattoturvatuotteet ovat riskialttiita siksi, että puu on säänarka materiaali, eikä se kestä kattoturvatuotteiden vaatimaa kovaa kulutusta.

Sateet, helteet, kovat pakkaset ja lumi kuormittavat kattotikkaita armotta. Ajan kuluessa puun ominaisuudet heikkenevät, ja tätä ei saisi kattoturvatuotteiden kohdalla tapahtua.

Kosteus on puutikkaiden pahin vihollinen – ja sitähän Suomessa riittää jokaisena vuodenaikana. Lahovauriot ovat yleisiä, sillä sadevesi imeytyy puiseen pintaan pienestäkin halkeamasta.

Puiset tikkaat ovat erityisen petolliset siksi, että vaurioita on vaikea havaita paljain silmin. Kosteusvaurio voi haurastuttaa puuta pitkän matkaa, ennen kuin puussa näkyy mitään ulkoisia merkkejä.

Huonokuntoiset puutikkaat talon katolla

Huonokuntoiset puutikkaat talon katolla.

Olemme monesti purkaneet ehjän näköisiä puisia kattotikkaita, jotka purkuvaiheessa ovat kirjaimellisesti murentuneet käsiimme kosteusvaurion vuoksi.

Pakkaset ja lämpötilan vaihtelut rasittavat myös huokoista puuta. Kun vesi jäätyy pakkasella puun sisällä, se aiheuttaa halkeamia tikkaisiin laajetessaan. Nopea lämpötilan muutos pakkasesta plussakeliin voi myös repiä huokoista materiaalia.

Sanomattakin selvää, etteivät lahonneet tai halkeilleet tikkaat tarjoa mielenrauhaa, kun nouset katolle metrien korkeuksiin!

Puisia kattotikkaita ei voi myöskään suojata säältä esimerkiksi pintakäsittelyllä tai peittein, toisin kuin puisia pihakalusteita.

Puisten kattoturvatuotteiden ongelmat

  • Eivät täytä määräyksiä mm. lujuudesta ja turvallisesta kiinnitystavasta
  • Lahovauriot, jäätyminen, sammaloituminen ajan kuluessa
  • Sileäpuolainen pinta on märkänä ja jäisenä vaarallisen liukas
  • Tikkaat tulevat usein lumen mukana alas
  • Pulttien kiinnitykset löystyvät puun eläessä
  • Kulutuskestävyys heikkenee vuosi vuodelta

Tutustu tarkemmin taatusti turvallisiin kattotuotteisiin

Teräs on paras materiaali kattotikkaille

Vanhat puiset tikkaat on siis syytä jättää historiaan, ja valita tilalle laadukkaat teräksiset tikkaat.

Teräs on kattoturvatuotteiden ykkösmateriaali ja ylivoimainen vaativissakin olosuhteissa. Teräs kestää kovaa kulutusta, täyttää turvallisuusvaatimukset ja pysyy vakaana kaikissa sääolosuhteissa.

Teräs on myös kustannustehokas verrattuna puuhun. Ajan hammas verottaa puutikkaita jatkuvasti, ja ne ovat purkukunnossa viimeistään 20 vuodessa. Tällöin teräksisten laatutikkaiden elinkaari on vasta puolessavälissä!

Sadex SafeGrip-lapetikas katolle asennettuna

Sadexin teräksiset kattotikkaat

  • Kestävät joka säässä: ei ruostetta, jäätymistä tai kosteusvaurioita
  • Testatusti turvalliset: käyvät läpi tarkat pudotustestit (katso video alla!)
  • SafeGrip-tikkaissa on testatusti turvallisin, karhennettu askelma (VTT vertailuraportti VTT-S-02719-18)
  • 50 vuoden tekninen takuu ja 5 vuoden asennustakuu

Videolla pudotetaan 100 kg paino kolmen metrin matkalta Pisko SafeGrip -terästikkailta dynaamisessa pudotustestissä. Kestäisivätkö puutikkaasi saman?

Tutustu markkinoiden turvallisimpiin terästikkaisiin

Miten toimia, jos katoltasi löytyy puiset kattotikkaat?

Ensimmäinen vinkkimme puisiin kattotikkaisiin ja palotikkaisiin on: älä käytä niitä! Puutikkaista ei näe päällepäin, jos materiaali on ehtinyt haurastua.

Me lähtökohtaisesti suosittelemme puutikkaiden purkamista ja uusien asentamista. Ammattitaitoiset asentajamme purkavat vanhat puutikkaat ja asentavat uudet terästikkaat RT-kortin* ja määräysten vaatimalla tavalla. Rakennustieto Oy:n julkaisema RT-kortisto on sisältää rakennusalaa ohjaavat lait ja määräykset, yleiset laatuvaatimukset (RYL), ohjeet ja tuotetietoa.

Käytöstä poistetut painekyllästetyt puutikkaat ovat myös vaarallista jätettä, jota ei saa hävittää itse polttamalla tai hautaamalla maahan. Hävitämme vanhat puiset tikkaat oikeaoppisesti kierrättämällä, kun puramme ne uusien tikkaiden tieltä pois.

Kun haluat tietää, ovatko kattotikkaasi ajan vaatimassa kunnossa, pyydä meiltä maksuton kattotarkastus! Tarkastus ei sido sinua mihinkään, ja saat asiantuntijan arvion kattoturvasi uusimistarpeesta.

*) Rakennustieto Oy:n julkaisema RT-kortisto sisältää rakennusalaa ohjaavat lait ja määräykset, yleiset laatuvaatimukset (RYL), ohjeet ja tuotetietoa.

Sadex-kattotikkaat turvalliseen katolla työskentelyyn verkkokaupastamme
Lue seuraavaksi: Talotikkaat - Pikaopas turvalliseen askellukseen katolle