Talotikkaat – pikaopas turvalliseen askellukseen katolle

Valitsemalla tikkaat oikein turvaat ihmishenkiä

Safe Grip ladders1

Kun nouset katolle, astu varoen mutta vakaasti! Talotikkaissa eli seinätikkaissa jokaisella askeleella on väliä. Siksi niiden hankintavaiheessa kannattaa kiinnittää huomio laadukkaaseen materiaaliin, asennukseen ja huollon helppouteen.

Turvalliset askeleet taloyhtiön ja omakotitalon katolle

Talotikkaiden tehtävä on yksinkertainen mutta tärkeä: niiden tulee tarjota turvallinen nousu katolle. Asuitpa omakotitalossa tai vastasitpa taloyhtiöstä, sinun tulee varmistaa, että esimerkiksi nuohoojat voivat kulkea turvallisesti katolle tikkaita pitkin. Jos tikkaat eivät ole turvalliset, huoltohenkilöt saavat jättää nousematta katolle.

Jos asut vanhassa, ennen 1990-luvun puoliväliä tehdyssä omakotitalossa tai taloyhtiössä, talotikkaiden kunto on syytä tarkastaa. Tätä vanhemmissa taloissa talotikkaita on tehty kirjavin menetelmin, jotka eivät lähtökohtaisesti täytä nykypäivän turvallisuuskriteereitä.

Sileä ja märkä on vaarallinen yhdistelmä jalan alla

Ensimmäinen asia talotikkaiden hankinnassa on perehtyä oikeisiin materiaaleihin ja malleihin. Talotikkaita valmistetaan tyypillisesti sileinä tai kohouma- tai nypylämallisina, joilla liikkuessa tulee muistaa varovaisuus ennen kaikkea. Sileät tikkaat ovat monelle perinteinen valinta, mutta niille nousu vaatii erityistä tarkkuutta.

Tavallinen vesisade, aamun kaste, syksyn huurre ja jää voivat tehdä sileimmistä askelmista vaarallisen liukkaita. Jos talotikas on täysin sileä, se on jalan alla yhtä liukas kuin märkä lattia!

Kohoumilla varustetut talotikkaat kuulostavat turvallisemmilta, mutta ne voivat olla jopa sileitä askelmia vaarallisemmat. Kun askelmaan kertyy vettä tai huurretta, tikas on jalan alla kuin märkä mukulakivi, josta ei saa kunnon otetta.

Sileä ja karhennettu tikas vertailussa
Sileä talotikas on sateella liukas kuin märkä lattia ja nypylämallinen tuntuu jalan alla samalta kuin märkä mukulakivikatu.

Karhennetut talotikkaat ovat markkinoiden turvallisimmat

Kun haluat varmistaa mahdollisimman turvallisen askelluksen, karhennetut talotikkaat ovat testatusti paras valinta.

Kotimainen Pisko SafeGrip-talotikas on täysin uudenlainen talotikas, jonka läpirei’itetty karhennus maksimoi tukevan askelluksen säällä kuin säällä. Mekaaninen karhennus ei kulu, vaan se pysyy vuodesta toiseen hyvänä.

Tikas on läpikäynyt VTT:n valvomat staattiset ja dynaamiset testit, joiden mukaan SafeGrip-tikas tarjoaa  100% paremman pidon märkänä kuin perinteinen sileäpuolainen tikas.

 SafeGrip onkin ainoa kotimainen, kaikki vaatimukset ja suositukset täyttävä talotikas! Kuumasinkitystä teräksestä valmistetut tikkaat ovat äärimmäisen korroosionkestävät, joten ne eivät sään vaihteluista hätkähdä.

SafeGrip-talotikkaat

  • Testatusti 100 % parempi pito märässä verrattuna sileäpuolaiseen tikkaaseen (VTT vertailuraportti VTT-S-02719-18).
  • Sopii kaikille seinä- ja kattomalleille
  • 50 vuoden tekninen takuu
  • Suomessa kehitetty ja valmistettu tuote

Lue lisää Sadexin toimittamista SafeGrip-tikkaista.

SafeGrip -talotikkaat antavat parhaan pidon

Mitä talotikkaiden asennuksessa tulee huomioida?

Karheinkaan talotikas ei ole toimintavarma, jos sitä ei ole asennettu määräysten ja asennusohjeiden mukaisesti.

Kriittinen virhe talotikkaiden asennuksessa on se, että ne sijoitellaan katolta putoavan lumen reitille ilman asiaankuuluvaa suojausta. Jos seinätikkaat asetetaan lappeen puolelle ilman lumiesteiden tuomaa suojaa, ne voivat löystyä, taipua ja vääntyä lumen painon alla. Seinätikkaita ei ole tehty kestämään lumen painoa, joten varmistathan turvallisen asennuspaikan ja lumiesteet kuntoon ennen asennusta!

Jos yhtään epäröit tee-se-itse-asennusta, pyydä ammattilainen paikalle. Kokenut kattoturva-asentajamme osaa huomioida kaiken oikeasta sijoittelusta, ruuvien kiristyksestä ja räystästuista lähtien. Sadexilta saat myös asennustakuun, jonka turvin voit olla huoleti asennuksen kestävyydestä.

Talotikkaiden asennuksessa tulee huomioida myös taloyhtiökohtaiset määräykset. Esimerkiksi nousukisko vaaditaan seinätikkaisiin, joissa nousukorkeus ylittää 8 metriä. Nousukisko tulee käyttöönottotarkastaa ammattilaisen toimesta, ennen kuin talotikkaita aletaan virallisesti käyttää.

Nousukisko talotikkaisiin

Talotikkaiden asennus

  • Tutustu asennusmääräyksiin huolellisesti.
  • Paras paikka asennukselle on talon päädyssä, suojassa tippuvalta lumelta.
  • Lasten pääsy seinätikkaille tulee suojata kiipeilyesteillä.

Mietityttääkö talotikkaiden tilanne? Pyydä meiltä maksuton kattotarkastus tai avaimet käteen -asennus, ja laitetaan talotikkaat kuntoon! Palvelemme sekä omakoti- että taloyhtiöasiakkaita.

Lue lisää: Onko kattosi varmasti turvallinen huoltotöille

Lataa Turvallinen kulku katolla -opas täältä!

Lue seuraavaksi: Häiritseekö rännien ääni yöunia?