Hätäpoistumistikkaat voivat pelastaa sinut ja perheesi

Tiedä vähintään tämä turvatikkaista.

Palotikas Turvatikas

Oletko rakentamassa uutta kotia tai ahkeroimassa remontin parissa? 

Tehtävälistallasi on varmasti jo vesikaton kuntoon laittaminen, sadevesijärjestelmän uusinta ja oikeiden maalisävyjen etsiminen, jotta saat kodistasi viihtyisän ja turvallisen. Mutta ethän unohda hätäpoistumistikkaita? Jos kotisi on vähintään kaksikerroksinen, hätäpoistumistikkaat ovat yhtä tärkeä hankinta kuin ulko-ovesi.

Hätäpoistumistikkaat ovat yhtä olennainen hankinta kuin toimiva ulko-ovi.

Yläkerran ikkunan vieressä oleva hätäpoistumistikas varmistaa, että sinä ja perheesi pääsette turvallisesti ulos talon yläkerroksista tulipalon sattuessa. Kun aikaa rakennuksesta poistumiseen on tosipaikan tullen vain minuutteja, kiität itseäsi siitä, että varmistit hätäpoistumistikkaat kuntoon ennalta.

Hätäpoistumistikkaita kutsutaan myös nimillä turvatikkaat ja palotikkaat, mutta niiden merkitys on käytännössä sama.

Turvatikkaiden tarvetta ohjaa laki - ja maalaisjärki

Kun rakennat tai saneeraat taloa, vastuullasi on varmistaa, että koti on asuttava, mutta myös turvallinen. Vaikka tulipalon ajatteleminen talon rakennus- tai saneerausvaiheessa ei ole ensimmäisenä mielessä, hätäpoistumistikkaat voivat olla ainoa reitti, jota pitkin pääset yläkerrasta ulos, kun alaovea ei voi käyttää.

Hätäpoistumistikkaiden hankintaa ohjaa arkijärjen ohella myös laki rakennusten paloturvallisuudesta.

Ympäristöministeriön asettamat määräykset velvoittavat varmistamaan, että rakennuksessa on soveltuvat, tarkoituksenmukaiset ja kestävät turvaratkaisut ja -varusteet. Lisäksi huoltoreittien tikkaiden, varateiden ja muiden rakenneosien tulee olla käyttökelpoisia hätätilanteissa. Rakennuksen käyttöturvallisuus tulee arvioida tapauskohtaisesti, ja hätäpoistumistiet tulee toteuttaa parhailla mahdollisilla tuotteilla ja ratkaisuilla.

Meiltä Sadexilta löydät määräykset täyttävät ja julkisivuun istuvat perinteiset kuin modernitkin hätäpoistumistikkaat. Oikein asennetut hätäpoistumistikkaat ovat varma ja turvallinen hätäpoistumistie – tämän tiedämme tuhansien asennusten kokemuksella.

Hätäpoistumistikkaat: Määräykset pähkinänkuoressa

  • Jos pudottautumiskorkeus maahan tai muuhun paloturvalliselle paikalle on vähintään 3,5 m, turvallinen poistuminen tulee järjestää hätäpoistumistikkailla tai muilla ratkaisuilla.
  • Hätäpoistumistikas tulee sijoittaa helposti avattavan ikkunan välittömään läheisyyteen.
  • Määräykset koskevat kaikkia soveltuvia kiinteistöjä - sekä omakotitaloja, rivitaloja, liikekiinteistöjä kuin kerrostalojakin.
  • Rakennusviranomainen ja palotarkastaja valvovat rakennusturvallisuuden toteutumista.

Mitä huomioida, kun hätäpoistumistikkaat asennetaan?

Hätäpoistumistikkaista on hyötyä vain, jos ne toimivat tosipaikan tullen! Siksi niiden suunnittelussa ja asennuksessa tulee huomioida monta turvallisuuteen ja tekniikkaan liittyvää yksityiskohtaa.

Tähän tarkoitukseen suunniteltujen tikkaiden pääasiallinen kulkusuunta on ylhäältä alas, mutta liian alhaalle asennettu hätäpoistumistikas voivat houkutella sekä lapsia että kutsumattomia vieraita kokeilemaan kiipeämistä ylöspäin. Tämän vuoksi on tärkeää varmistaa, että palotikkaat on asennettu sellaiselle korkeudelle, ettei niitä pitkin pääse tahattomasti ylöspäin.

On myös äärimmäisen tärkeää, että turvatikkaat soveltuvat kaiken kuntoisille ja -kokoisille tikkailla kulkijoille. Varmista siis, että tikkaitasi pitkin pääsevät turvallisesti alas niin kouluikäiset lapsesi, mummosi kuin sinä itse!

Hätäpoistumistikkaiden tulee olla sellaiset, että sekä lapset ja mummot pääsevät niitä alas turvallisesti.

Varmin tapa saada hätäpoistumistikkaat kerralla kuntoon on pyytää apua ammattilaiselta, joka osaa huomioida kaikki turvatikkaiden yksityiskohdat.

Me Sadexilla hoidamme hätäpoistumistikkaasi kerralla kuntoon, suunnittelusta asennukseen:

  • Saat taloosi oikein mitoitetut hätäpoistumistikkaat, jotka sopivat talosi julkisivuun.
  • Asennamme tikkaat sopivalle korkeudelle.
  • Saat viiden vuoden asennustakuun ja tikkaille jopa 40 vuoden teknisen takuun. 
  • Huolehdimme kuntoon myös turvakahvat.

Ulkonäöllä on väliä – Sadexin hätäpoistumistikkaat kestävät naapurienkin katseet

Vaikka turvatikkaiden ensimmäinen tehtävä on taata turvallinen kulku, niiden ulkonäöstä ei tarvitse tinkiä. Koska hätäpoistumistikkaat ovat vuosia talosi seinustalla näkyvällä paikalla, ei ole yhdentekevää, miltä ne näyttävät.

Me Sadexilla tarjoamme hätäpoistumistikkaat jokaiseen kotiin, sillä me räätälöimme tikasratkaisun taloosi parhaiten sopivaksi. Valitse sinulle sopiva tikas ja väri, ja anna meidän hoitaa loput!

Sadex Design-hätäpoistumistikas
Yhdistää tyylikkään ulkonäön ja turvallisuuden, sillä nämä tikkaat olemme suunnitelleet yhdessä arkkitehtitoimiston kanssa. Vain Sadexilta saatava design-turvatikas on täydellinen valinta moderniin kotiin, jossa jokaisen julkisivun elementin tulee sopia harmonisesti yhteen.

SafeGrip hätäpoistumistikas asennettuna

SafeGrip-palotikkaat 
Sopivat ulkonäöltään suomalaiseen rakennuskantaan ja tarjoavat markkinoiden parhaimman askelpidon. Teräksinen tikas on varustettu karhennetulla SafeGrip-pinnalla, joka tarjoaa testatusti jopa 100 % paremman pidon* sileäpuolaisiin tikkaisiin verrattuna. Valitse väri valkoisesta tiilenpunaiseen!
*VTT vertailuraportti VTT-S-02719-18.

aukaistava poistumistikas käytössä

Aukaistava poistumistikas
on kaikista huomaamattomin hätäpoistumistikas talosi seinustalla. Lepotilassa tikas vie vain vähän tilaa, ja kotelomainen rakenne aukeaa saman tien sokalla tikkaan yläpäästä, kun tikasta tarvitsee käyttää. Aukaistava malli estää myös lasten kiipeämisen ja asiattomien pääsyn tikkaille

Meiltä saat myös paloluukut, poistumisputket ja turvakahvat – tutustu hätäpoistumistie-tuotteisiimme.

Ethän jätä hätäpoistumisteiden asentamista hyvän päivän varalle? Ota meihin yhteyttä, ja saat maksuttoman arvion talosi hätäpoistumistikkaista!

Lue asiakastarina: Omakotitalon tyylikäs ja turvallinen hätäpoistumisratkaisu
Lue seuraavaksi: Omakotitalon paloturvallisuus