Luminen katto luo vaaranpaikkoja – varmista pihasi turvallisuus lumiesteillä!

Lumiesteet hirsitaloon

Suomen talvessa niinkin arkinen asia kuin kattosi voi muodostua vaaralliseksi. Katolta putoava lumi aiheuttaa vuosittain todellisia vaaratilanteita katon lähellä kulkeville ihmisille, sekä esimerkiksi katon lähelle pysäköidyille autoille.

Kiinteistön omistajana olet vastuussa siitä, että kattosi on turvallinen sen läheisyydessä liikkujille. Vahingon sattuessa olet myös korvausvastuussa sivullisille. Mikäli et ole varmistanut kattoturvaasi esimerkiksi määräysten mukaisilla lumiesteillä, vakuutusyhtiösi ei todennäköisesti tule korvauksissa vastaan.

Vastuu kattoturvasta on sinulla, kiinteistön omistajalla. Vakuutus harvoin korvaa lumiesteiden laiminlyönnistä tulleita vahinkoja.

Oikein mitoitetut ja asennetut lumiesteet ovat tärkeimpiä kattoturvasi tekijöitä. Siksi sinun kannattaa tarkastaa niiden kunto jo tänä talvena. Mikäli yhtään epäilet, että lumiesteesi ovat parhaat päivänsä nähneet, pyydä ammattilainen paikalle.

Lumiesteet suojaavat katon lähistöllä liikkuvat

Katon lumiesteillä on äärimmäisen tärkeä tehtävä. Ne suojaavat katon lähistöllä liikkuvia ihmisiä - leikkiviä lapsia, lemmikkieläimiä ja ohikulkijoita. Lisäksi lumiesteet varmistavat, että putoava lumi ei tärvele autoasi tai tuhoa pihan istutuksia.

Lumiesteet ovat täten investointi, joka maksaa itsensä takaisin turvallisuutena ja mielenrauhana. Mikäli asennusvaiheessa on tehty mitoitusvirheitä tai pihistelty lumiesteiden tarvittavassa määrässä, lähes varmasti kustannukset moninkertaistuvat jatkossa. Vahinkojen korvaussummat ja uudet korjaustyöt ovat aina kalliimpia.

Lumiesteet suojaavat katon lähellä liikkuvia lumen ja jään putoamiselta.

lumieste huopakatto

Mitä lumiesteiden määräykset sanovat?

Lumiesteitä koskevat määräykset pohjaavat lakiin, jonka tarkoitus on suojata niin kiinteistöihin kulkua, sekä niiden lähellä kulkevia ihmisiä.

Ympäristöministeriön asettamien määräysten mukaan sinun tulee suojata sekä kiinteistön sisäänkäynti että kulkuväylä katolta putoavalta lumelta ja jäältä.

Lisäksi lumiesteillä tulee suojata talvella käytettävät leikki- ja oleskelupaikat ja kiinteistöä ympäröivä katualue. Toisin sanoen ne paikat, joissa ihmiset kulkevat tai viettävät aikaansa.

Voit tutustua Ympäristöministeriön asettamiin määräyksiin rakennuksen käyttöturvallisuudesta täällä.

Määräysten lisäksi sinun tulee huomata myös seuraavien asioiden vaikutus kattoturvasi ratkaisuihin.

- Missä kaikkialla lapset liikkuvat kiinteistön alueella?

- Mihin autot ja ajoneuvot voi pysäköidä turvallisesti?

- Missä säilytät terassi- ja pihakalusteita?

- Tuleeko istutuksia suojata katolta putoavalta lumelta?

Ethän tee näitä virheitä lumiesteiden kanssa, kun haluat turvallisen katon

Lumiesteiden asentaminen on tärkeimpiä asioita, joita voit tehdä kattoturvasi puolesta. Asennuksessa kannattaa olla tarkkana, sillä puutteellisesti asennetut, väärän kokoiset tai vanhentuneet lumiesteet eivät tuo tarvittavaa suojaa.

Lumiesteiden kunto kannattaa myös tarkastaa joka talvi. Ethän tee seuraavia asioita, kun haluat turvallisen katon!

1. Et kevennä raskasta lumikuormaa katoltasi tarpeeksi

Runsaslumiset talvet ovat rasite katolle sen rakenteista ja kunnosta riippumatta, ja siksi lumikuormaa tulee keventää katolta säännöllisesti. Jos talven lumimäärä ylittyy, parhaimmatkaan RT-kortin mukaisesti asennetut lumiesteet eivät jaksa pitää lumimassaa katolla. Lisäksi painava lumimassa on valtava rasitus katteelle, mikä luo riskiä katon vaurioitumisesta.

Jos lunta on katolla paljon, muista siis poistaa sitä säännöllisesti! Huolehdi myös asianmukaisista putoamissuojista, jos kiipeät itse katolle.

2. Lumiesteet ovat väärän kokoiset - alimitoitus aiheuttaa irtoamista

On melko yleistä ajatella, että etuoven tai varastorakennuksen suojaksi riittäisi täsmälleen suojattavan alueen levyinen lumieste. Kuitenkin tässä unohtuu lumiesteen toimintaperiaate: koko lumimassan paino kohdistuu lyhyellekin lumiesteelle koko lappeen alalta.

Jos oikein huonosti käy, suuri lumikuorma repii liian pienen lumiesteen irti. Liian lyhyeen lumiesteeseen voi kohdistua henkilöauton verran painoa, ja irrotessaan hallitsemattomasti lumieste voi vahingoittaa katon rakenteita pahasti. Mikä vielä pahempaa, lähes joka talvi otsikoista voi lukea, miten lumiesteet irtosivat ja aiheuttivat vahinkoa lähellä kulkeneille ihmisille.

Lumiesteen mitoitus Sadex

Lumiesteen oikea suunnittelu ja mitoitus tulee tehdä aina RT-kortin (RT-ohjekortti RT103040) lumikuormataulukon mukaan, sillä se varmistaa lumiesteiden turvallisuuden. Oikein asennetut lumiesteet huomioivat niin katon kaltevuuden, lumiesteiden kiinnikkeiden välin ja katteen materiaalin.

Irronnut lumieste

3. Unohdat suojata muut kattotuotteet

Lumiesteen etu on myös siinä, että se suojaa myös katon muita osia lumen kuormitukselta ja putoavalta lumelta.

Muistathan siis varmistaa, että suojaat lumelta myös

- seinätikkaat

- lapetikkaat

- aurinkopaneelit

- kattoikkunat

- piiput ja hajutorvet

- jalkarännit, joita ei hyväksytä nykyään lumiesteiksi.

Tällä varmistat, ettei putoava lumi pääse tekemään tuhojaan muihin kattotuotteisiin huomaamatta.

seinätikas irronnut lumen painosta

Seinätikas voi repeytyä irti, mikäli sitä ei suojaa lumiestein.

4. Vanhan rakennuksesi lumiesteet ja kattoturva ovat vanhentuneet

Asutko rakennuksessa, joka on tehty 1980-luvulla tai sitä ennen? On todennäköistä, että lumiesteesi ja muu talosi kattoturva ei ole nykymääräysten mukainen.

Ensimmäiset selkeät kattoturvamääräykset annettiin vasta 1980-luvulla (Rakentamismääräyskokoelma F2/1983) ja määräyksiä päivitettiin vasta 2000-luvun alussa.

Koska määräykset ovat suht’ uusia, myös niiden noudattamisessa ja kattoturvapalveluissa on ollut paljon tulkinnanvaraa. Siksi ei ole lainkaan sanottua, että vanhempi kiinteistösi täyttää nykyaikaiset ja turvalliset kattoturvamääräykset.

Riippumatta talosi iästä, lumiesteet kannattaa tarkastaa vähintään jokaisen runsaslumisen talven jäljiltä.

Mietityttääkö kattosi lumikestävyys? Kysy apua ammattilaiselta!

Mietitkö vielä, onko kattosi valmis kohtaamaan talven lumikuormat ja raskaan plussakelin lumen? Lumiesteiden tarkastamista et tule katumaan. Kun haluat suojata kattosi lähellä kulkevat ihmiset ja pihalla seisovat autot lumivaurioilta, ota yhteyttä kattoturvan ammattilaiseen.

Me Sadexilla hoidamme kattosi lumiesteet kerralla kuntoon. Tarkastamme kattosi kunnon, lumiesteiden tarpeen ja asennamme katollesi oikein mitoitetut tuotteet. Löydät meiltä lumiesteet netistä ja myymälästä – tutustu lumiestevalikoimaamme jo tänään!

Asiakkaamme suusta: enää katolta putoava lumi ei ole vaaraksi pihallemme

Turussa asuva Ketovuorten pariskunta hankki Sadexin lumiesteet omakotitaloonsa, sillä aiempi kattoratkaisu oli vaarallinen pihalla kulkijoille ja irtaimistolle.

“Syöksynyt lumi repi viime talvena pihan tuijapensaan kahtia. Se alkoi olla myös turvallisuusriski ihmisille, kun painavat lumikinokset lensivät kovaa vauhtia maahan isolta lappeelta”, pariskunta kertoo.

Sadex hoiti lumiesteiden asentamisen vaivattomasti alusta loppuun, pariskunta kiittää.

“Piha oli niin siisti ja lumiesteet ikään kuin sulautuivat kattoon, ihan kuin ne olisivat aina olleetkin siellä”, Ketovuoret muistelevat. Lue koko asiakastarina.

Pyydä ilmainen asennustarjous!
Lue seuraavaksi: Selätä lumisen kevään haasteet – suojaa kiinteistösi vaurioilta