Selätä lumisen kevään haasteet – suojaa kiinteistösi vaurioilta

Pudota lumet ajoissa

Luminen talvi tuo omat haasteensa kiinteistön huoltamiseen ja suojaamiseen.

Painava lumi rasittaa kattoa sekä siinä kiinni olevia kattoturvatuotteita, ja kevään lämmetessä sulava lumi voi pahimmillaan jäädyttää vesikourut pilalleKeräsimme tähän täsmäohjeet, joiden avulla voit varmistaa, ettei lumi aiheuta vahinkoja kiinteistöllesi.

Huolehdi lumen pudotuksesta ajoissa ja välty vahingoilta

Runsasluminen talvi on kaunista katseltavaa, mutta voi aiheuttaa päänvaivaa kiinteistön omistajalle erilaisten vahinkojen muodossa. Kiinteistön omistajan vastuuseen kuuluu huolehtia, että katolle kertyvä lumimassa ei pääse aiheuttamaan vahinkoja tai vaaratilanteita.

Tässä kolme tärkeintä muistisääntöä lumivahinkojen estämiseksi:

1. Pudota lumet ajoissa

Tämän vuodenalun kaltaisina talvina lunta pakkautuu katoille suuriakin määriä. Pidä huolta, että lumimassa ei pääse kasvamaan liian suureksi. Määräystenkään mukaisesti asennettu lumieste ei pidä metrin paksuista lumikerrosta katolla turvallisesti. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kun lumen kilomäärä ylittää 160 kg /m2, olisi lumet hyvä pudottaa. Huomattavaa on, että evään vesisateet tekevät lumimassasta painavamman, sillä ne lisäävät lumen vesipitoisuutta. Helpointa on poistaa lumi, joka ei vielä ole pakkaantunut sulaessaan tiiviiksi lumimassaksi.

2. Suojaa seinätikkaat ja lapetikkaat putoavalta lumelta

Seinä- ja lapetikkaat ovat tarkoitettu turvaamaan katolle nousua. Näin ollen niiden kiinnitys ei ole suunniteltu toimimaan lumiesteinä. Suosittelemme aina asentamaan lumiesteet suojaamaan seinätikkaita sekä lapetikkaita, jotta ne eivät väänny paksun lumimassan vyöryessä alas katolta.

3. Lumiesteet suojaavat myös rännejä

Sadevesijärjestelmän päätarkoitus on ohjata vesi katolta oikeaoppisesti sadevesikaivoon. Räystäälle tulevat kourut pyritään aina asentamaan hieman katteen linjan alapuolelle, jotta lumi ei talvella osuisi kouruihin. Tämän alemmaksi niitä ei kuitenkaan voida asentaa, jotta taataan veden oikea ohjautuminen katolta vesikouruihin. Suurimmat talven aiheuttamat vahingot syntyvätkin raskaan, räystäältä roikkuvan lumen hidas valuminen kourujen yli, jolloin lumimassa usein vie kourun mennessään. Tältä voidaan välttyä asentamalla lumiesteet jokaiselle lappeelle.

HUOMIOITAVAA! Lumenpudotus on vaarallista työtä, ja vuosittain sen parissa sattuukin useita turhia tapaturmia. On tärkeää, että huolehditaan sekä katolle nousevan että kiinteistön lähellä liikkuvien turvallisuudesta. Varmista, että ainakin seuraavat asiat ovat kunnossa:

  • Katolle nousua varten tarvittavat seinä- ja lapetikkaat ovat asianmukaisessa kunnossa
  • Katolla käytetään turvavaljaita
  • Turvavaljaat kiinnitetään niille tarkoitettuun henkilökiinnityspisteeseen, kuten kattosillan vaakakiskoon
  • Lumenpudotusalue eristetään ja valvotaan, ettei kukaan jää lumimassan alle

Ehkäise rännien syöksytorvien jäätyminen

Runsasluminen kevättalvi tuo haasteita myös sadevesijärjestelmän kannalta. Lämpätilat ovat usein pakkasen puolella, mutta matalalta paistava kevätaurinko lämmittää kiinteistön katoilla olevia lumimassoja. Tällöin lumi sulaa tiputtavana vetenä syöksyputkia myöten alas talon varjoiseen alaosaan. Mikäli syöksyputki on tukossa, pääsee kevätauringon sulattama vesi kertymään putkeen ja yöllä jäätyessään pahimmillaan rikkomaan putken. Kiinteistön omistajan vastuulla on huolehtia sadevesijärjestelmän säännöllisestä puhdistuksesta, jotta tukkeutumista ja jäätymistä ei pääsisi tapahtumaan.

Ehkäise syöksytorvien jäätyminen seuraavilla vinkeillä:

Puhdista sadevesikourut säännöllisesti

Sadevesikourujen huolto-ohjeiden mukaan kourut ja syöksyputket tulisi säännöllisesti puhdistaa roskista, lumesta ja jäästä. Kun putki on puhdas, on kevättalven sulamisvedellä suora pääsy maahan tai sadevesikaivoon ja tällä vältytään putken tukkeutumiselta.

Pidä vedenpoistoputkien alaosa vapaana lumesta ja jäästä

Sadevesiputkien roskattomuuden lisäksi on tärkeää myös varmistaa, että yksikään syöksytorven pää ei olisi piilossa hangen alla. Mikäli putkien alapää jää kinosten alle, alkaa sulamisvesi kertyä syöksyputken sisälle aiheuttaen korkean jäätymis- ja puhkeamisriskin. Mikäli syöksytorvien alaosa on jään peitossa, voit kätevästi sulattaa jään kuumalla vedellä.

Mietityttääkö kattosi lumikestävyys? Kysy apua ammattilaiselta!

Oletko epävarma kestääkö kattosi talven lumikuormat ja raskaan plussakelin lumen? Lumiesteiden tarkastamista et tule katumaan. Kun haluat suojata kattosi lähellä kulkevat ihmiset ja pihalla seisovat autot lumivaurioilta, ota yhteyttä kattoturvan ammattilaiseen. 

Me Sadexilla kartoitamme kattosi lumiesteet kerralla kuntoon. Tarkastamme myös sadevesijärjestelmän toimivuuden.

Pyydä asennustarjous
Tilaa Sadex-uutiskirje!