Talon kunnossapito ja huolto: tarkasta kattoturva ja rännit eri vuodenaikoina näin

Tarkistathan rännit ja kattoturvatuotteet vuodenaikojen vaihtuessa?

Punainen kouru noste

Katolla sijaitsevien rakenteiden tarkastus on tärkeä osa omakotitalon kunnossapitoa. Kun kaikki toimii hyvin, kattosi on turvallinen, vesi ohjautuu hallitusti ja kulkeutuu kiinteistön sadevesiputkistoon. Vaurioituneet tuotteet voivat aiheuttaa vaaratilanteita ja kosteusvaurioita kiinteistölle.

Kattoturvan ja rännien tarkastamisessa onkin ennen kaikkea kyse ennakoinnista, jonka ansiosta voit ehkäistä suurempia korjaustarpeita.

Kiinteistön omistajan vastuulla on varmistaa, etteivät puutteelliset kattorakenteet aiheuta vaaraa sivullisille.

Muistilista kunnossapitoon: rännit ja kattoturva

Katto ja sadevesikourut ovat alttiina sääolosuhteille ja suurille lämpötilan vaihteluille. Tämän vuoksi parhaimmatkin kattotuotteet tarvitsevat säännöllistä kunnossapitoa ja vuosittaista tarkastusta, jotta ne ovat pitkäikäiset ja tarkoituksenmukaiset.

Keväällä tarkasta tilanne talven jäljiltä

Puhdista kourut roskista keväällä (kuin myös syksyllä). Jos kouruissa on roskia, vesi ei pääse virtaamaan ja saattaa aiheuttaa vettä seisottavia tukoksia. On tärkeää varmistaa, että roskat eivät vain työnny puhdistettaessa syöksyputkeen, vaan ne poistetaan sadevesikourusta asianmukaisesti.


Lue lisää rännien puhdistuksesta

Rännien puhdistus on tärkeää etenkin syksyllä ja keväällä.

Tarkista myös rännien kiinnitykset, liitokset ja saumat. Runsaslumisena talvena kourujen päälle kerääntyy usein lunta, joka painaa kouruja alaspäin. Jos lumikuormaa ei ole poistettu, niin kourun kannakkeet ovat voineet vaurioitua.


Lue myös: Ränni vuotaa, tulvii yli tai repsottaa? Toimi näin ja ehkäise kalliit vauriot

Jos huomaat että kouruihin on tullut naarmuja tai maalipinta on kulunut, kourujen paikkamaalauksella voit ehkäistä paikallisia korroosiovaurioita.

Tarkasta myös kattoturvatuotteiden kiinnitykset, ruuvaukset ja pultit silmämääräisesti. Ovatko lumiesteiden, tikkaiden ja esimerkiksi kattosiltojen kiinnikkeet kohdillaan? Etenkin jos lumiesteet repsottavat, ne tulee korjata tai korjauttaa mahdollisimman pian.

Keväällä usein huomataan myös, onko lumiesteiden määrä ollut riittävä vai onko lunta päässyt putoamaan esimerkiksi terassille tai irtaimiston päälle. Lain ehdoton vaatimus on suojata kulkuväylät, mutta turvallisinta olisi suojata myös pihan oleskelu- ja leikkialueet. Kun tilaat lumiesteet meiltä, mitoitamme ne alusta alkaen turvallisiksi ja säädösten mukaisiksi.


Lue myös: Lumiesteet irtosivat? Varmista lumiesteiden kestävyys jatkossa näin

Keväällä syöksyjen äänekkyys monesti konkretisoituu, jos syöksyputket pitävät turhan kovaa tiputusääntä, kun sulamisvesi tippuu kouruun. Jos syöksyjen ääni häiritsee, ratkaisuna on asennuttaa kouruun äänenvaimennin. Tutustu markkinoiden hiljaisimpiin Sadex Silence -syöksyihin!

Sadex Silence -rännit ovat markkinoiden hiljaisimmat rännit.

Syksy: Ohjautuuko vesi oikein?

Rännit kannattaa puhdistaa syksyn lehdistä ennen kuin pakkaset ja lumet tulevat.

Vanhemmissa omakotitaloissa on melko yleistä, että vesi kaataa “väärään suuntaan” tai tulvii yli, ja tilanne huomataan syksyn sateilla. Tällöin syöksyputkia voi olla liian vähän, tai kourut voivat olla tukossa roskista. Mikäli vesi ohjautuu väärin rännien puhdistuksenkin jälkeen, syynä ovat yleensä kaatovirheet kouruissa. Tällöin on syytä pyytää ammattilaisen näkemys tilanteen korjaamiseksi.

Syksyn sateilla huomaat helposti, jos rännit vuotavat. Pieniä vuotokohtia voi paikata liimamassalla itse. Jos paikkauskohtia on useita, on aika harkita rännien uusimista.


Lue myös: Milloin on aika uusia rännit?

Rännien uusiminen on tarpeen, jos vuotokohtia on paljon.

Talvella ehkäise lumen haittoja

Lumi voi joskus yllättää, ja katto ja sadevesijärjestelmä on puhdistettava lumesta tarpeen tullen. Etenkin kevättalven suojalumen paino voi nousta kymmeniin tuhansiin kiloihin katolla. On selvää, että se rasittaa rakenteita ja voi aiheuttaa vaaratilanteita pudotessaan alas!

Talvella on hyvä huolehtia, ettei katolle kerry liiallista lumikuormaa, sillä parhaatkaan lumiesteet eivät pidättele valtavaa lumimäärää. Nyrkkisääntönä kun lumimäärä ylittää katolla noin 60 senttimetriä, on aika alkaa pudotushommiin. Metrin kerros suojalunta voi painaa jopa 500 kg / m2, mikä voi aiheuttaa mittavia vaurioita kiinteistön rakenteille.

Pudotustarve riippuu myös kattomateriaalista: huopakatolla lumi ei niinkään valu, kun taas peltikatolta se voi luisua vauhdilla alas. Huomaa myös, että pelkästään Ilmatieteen laitoksen ilmoittamat keskimääräiset lumimäärät ovat arvioita, ja pudotustarve on aina tapauskohtaista.

Lumen oikeaoppinen pudotus on tärkeää.

Lumenpudotuksen kanssa ei voi koskaan olla liian varovainen, ja katolle saa kiivetä vain, jos saatavilla on asianmukaiset turvavarusteet ja osaaminen työskentelyyn katolla.

Jos et ole varma onko katolle nouseminen turvallista, älä nouse, vaan pyydä apua ammattilaiselta.

Muista myös puhdistaa kourut lumesta säännöllisesti, jotta painava lumi ei pääse painamaan rännejä alaspäin.

Kevättalvella kannattaa myös poistaa lumet syöksytorven alaosasta ja sadevesikaivosta. Näin ollen kevään sulamisvedet eivät jäädy syöksytorviin tai pihalle, kun lämpötilat sahaavat.

Tekikö lumi tuhojaan katolla tai ohjaavatko rännit veden väärään paikkaan? Ota yhteyttä, ja asiantuntijamme neuvoo, kuinka asian voi ratkaista. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.


Ota yhteyttä