Lumiesteet irtosivat? Varmista lumiesteiden kestävyys jatkossa näin

Lumiesteet irtosivat ja tulivat lumen mukana alas? Lähtikö mukana myös kattopeltiä tai vahingoittiko lumi pihalla seisovaa autoa?

Irronneet lumiesteet

Edellä kuvattu tilanne on tuttu tilanne Suomen talvessa. Vaikka lumiesteet löytyvät katolta, ne voivat pettää suuren lumikuorman alla.

Jos lumiesteet irtosivat, on syytä kutsua kattoturvan ammattilainen paikalle. Jatkossa kannattaa varmistaa, että lumiesteet on asennettu lumikuormataulukon ohjeistuksen mukaisesti. Lue, kuinka varmistat turvalliset lumiesteet!

Miksi lumiesteet irtosivat?

Lumiesteiden irtoamisen syy on lähes aina se, että lumikuorma on liian suuri lumiesteiden kantokykyyn nähden. Tällöin katolta putoava lumi voi repiä mukanaan lumiesteet ja kattopeltiäkin, mikä voi altistaa katon rakenteita kosteudelle.

Lumiesteet irtoavat usein seuraavista syistä:

 1. Lumieste on alimitoitettu tai sijoitettu väärin, jolloin sille kohdistuu liikaa lumikuormaa.
 2. Asennustapa ei ole ammattimainen. Kiinnikkeet voivat löystyä ajan kuluessa, jos niitä ei tarkasta vuosittain.
 3. Lunta ei ole pudotettu katolta riittävästi. Jos lunta sataa runsaasti, katon lumikuormaa tulee joka tapauksessa keventää. Lumiesteen tarkoitus on ehkäistä lumen putoamista ei-haluttuun paikkaan, ei toimia lumimassojen “säilytyspaikkana”.

Kiinteistön omistajana olet vastuussa siitä, ettei katolta putoava lumi aiheuta vaaratilanteita sivullisille tai irtaimistolle. Monesti lumi putoaa juuri sinne, minne ei haluaisi: auton, terassin tai kulkuväylän kohdalle. Vakuutusyhtiöt korvaavat lumivahinkoja vaihtelevasti.

Miksi myös ohjeistuksia noudattavat lumiesteet voivat irrota?

Lumiesteet asennetaan lähtökohtaisesti kahdesta eri syystä.

 1. Laki määrää suojaamaan leikki- ja oleskelualueen sekä rakennusta ympäröivän katualueen ja muun yleisen alueen lumiestein.
 2. Pääsääntöisesti yksikään vakuutusyhtiö ei korvaa lumen tai jään aiheuttamia vahinkoja.

Lumiesteillä voi suojata mm. sisäänkäyntejä, kulkuväyliä, oleskelutiloja ja ympäröivää katualuetta. Lisäksi katolla olevat rakenteet, kuten piiput, aurinkopaneelit ja lapetikkaat kannattaa suojata lumiestein.

Ilman lumiesteitä lumimassat vahingoittavat ensimmäisenä katetta ja kattotuotteita, kuten piippuja, läpivientejä, tikkaita, iv-laitteita ja aurinkopaneeleita.

Ja kun taas lumimassat pääsevät räystään yli, ne vahingoittavat kaikkea alla olevaa Tällöin vaarassa ovat mm. kourut, autot, terassit sekä pahimmassa tapauksessa pihalla kulkevat ihmiset.

Määräysten soveltamisessa on oltava tarkkana. Koska lumiesteellä tulee suojata kulkuaukot, monesti lumieste asennetaan täsmällisesti vain oviaukon ylle. Tällöin yhteen lyhyeen lumiesteeseen kohdistuu koko katon lumikuorma. Vaikka ratkaisu on sinänsä määräysten mukainen, se on lumikuorman alla riittämätön.

Suosittelemme asentamaan lumiesteen koko räystään mitalle, jolloin lumimassa jakaantuu tasaisesti pidemmälle matkalle.

Lisäksi paraskaan lumieste ei kestä, jos lumikuorma kasvaa liian isoksi, eikä lunta poisteta katolta.

Määräyksiä tulee osata soveltaa, jotta lumiesteet ovat kestävät.
Lue lisää lumiesteiden määräyksistä

Lumikuormataulukko ohjaa lumiesteiden asennusta

Kuinka lumiesteet sitten kannattaa asentaa, jotta ne kestävät? Tärkeintä on huomioida kiinteistön kokonaisuus, ei vain ohjeistusten minimiä.

Suunnittelussa tulee aina ottaa huomioon RT-kortin ohjeellinen lumikuormataulukko. Sen tarkoituksena on määrittää lumiesteiden oikean mitoitus katon kaltevuus ja lappeen mitta huomioiden.

Näin lumiesteet kestävät alueen tyypillisiä lumikuormia. Mikäli alueen tyypilliset lumikuormat ylittyvät, tulee sinun rakennuksen omistajana huolehtia siitä, että lumet pudotetaan katolta, eivätkä ne aiheuta vaurioita tai haittaa sivullisille.

Periaatteessa lumiesteet voi asentaa kuka vain, mutta käytännössä asiaan liittyy niin monia yksityiskohtia, laskelmia ja turvallisuusriskejä, että työ on helpointa jättää ammattilaiselle.

Lumiesteiden asennuksessa tulee huomioida monia asioita, kuten seuraavia.

 • Laki määrää ottamaan katemateriaalin ja katon kaltevuuden huomioon. Tämä koskee käytännössä vain karheita sirotepintaisia huopakattoja, koska kaikilla muilla pinnoilla lumi luisuu kaltevuudesta huolimatta. Sirotepintaisilla huopakatoilla ei siis ole käytännön tarvetta lumiesteille, koska lumi ei luisu alas, vaan sulaa paikoilleen.
 • Lappeen pituus, jonka mukaan lumieste mitoitetaan.
 • Kattorakenteet, jotka vaikuttavat lumiesteiden sijoitteluun.
 • Lumiesteiden sopiva kiinnitystiheys.
 • Lumikuormataulukko, joka ohjeistaa kaikkea suunnittelua ja asentamista.
 • Alueelliset erot: Pohjois- ja Itä-Suomessa lumiesteille tulee enemmän kuormaa kuin vähälumisella rannikolla.
Lumiesteiden asennuksen yleisimmät virheet ovat vajaa mitoitus ja puutteelliset jyrkkyyslaskelmat.
Lue myös: Puiset kattotikkaat ja muut huonot ideat

Yhteenveto: Ehkäise lumiesteiden irtoaminen

 1. Tilaa lumiesteiden asennus ammattilaiselta, joka mitoittaa lumiesteet lumikuormataulukon mukaisesti.
 2. Pudota lunta säännöllisesti. Paraskaan lumieste ei kestä, jos siihen kohdistuu liikaa lumikuormaa.
 3. Tarkista lumiesteiden kiinnitystapa keväisin ja kiristä ruuvit ja pultit tarvittaessa.

Kestävät lumiesteet Sadexilta

Pohditko lumiesteiden kuntoa, tai irtosivatko ne? Ota yhteyttä, ja saat asiantuntijan arvion lumiesteiden uusimistarpeesta.

Kun tilaat lumiesteet asennettuna meiltä, voit varmistua siitä, että ne ovat oikean mittaiset, lujasti kiinnitetyt ja oikein sijoitellut.

Lumiesteemme täyttävät RT-kortin vaatimukset, ja saat viiden vuoden asennustakuun ja pitkän tuotetakuun.

Pyydä tarjous lumiesteistä täällä. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään.

Lue lisää lumiesteistä
Lue seuraavaksi: Luminen katto luo vaaranpaikkoja