Mistä tietää, milloin vanhat tikkaat tulee uusia?

Mietitkö, ovatko katolle vievät vanhat tikkaat vielä kunnossa? Onko niissä maalipinnan lohkeilua, korroosiota tai nitiseviä liitoksia?

Artboard 1

Tikkaiden suhteen on parempi katsoa kuin katua. Yksikin heikko liitos voi aiheuttaa putoamisvaaran, ja vanhoissa tikkaissa riskit ovat moninkertaiset.

Ikääntyneet tikkaat voivat päälle päin näyttää hyvältä, mutta on merkkejä, jotka kertovat tikkaiden kasvaneista riskeistä.

Lue, milloin on aika laittaa vanhat tikkaat vaihtoon!

Tunnista vanhojen tikkaiden riskit

Suomen sääolosuhteet ”vanhentavat” tikkaita ajan saatossa. Eri vuodenaikana tikkaat altistuvat niin sateelle, lumelle, jäälle, pakkaselle ja helteelle. Lämpötilavaihtelu vuoden sisällä voi olla jopa 60 astetta!

Tällaiset vanhat tikkaat tulee aina uusia:

  • Puiset tikkaat kestävät aikaa ja Suomen kosteaa säätä heikosti, ja ne voivat haurastua huomaamatta. Tikkaat voivat näyttää ehjiltä, mutta voivat hapertua askeleen alla. Lue lisää: Puiset tikkaat ovat turvallisuusriski
  • Hitsatut metallitikkaat ovat myös riskialttiit, sillä hitsausliitosten kuntoa on lähes mahdoton varmistaa tai parantaa.

Nämä tikkaat eivät myöskään täytä nykypäivän turvallisuusvaatimuksia!

Tikastuotteiden määräysten tarkoitus on mahdollistaa turvallista kulkua katolle ja takaisin, ja niiden noudattaminen on olennaista turvallisuuden kannalta.

Kiinteistön omistajana olet vastuussa haitoista, jotka koituvat puutteellisesti asennetuista tikkaista.

Lue lisää tikkaiden määräyksistä

Vanhojen tikkaiden hälytysmerkkejä.

Myös nämä merkit kertovat, että tikkaat on syytä tarkastaa:

  • Maalipinnan halkeilu ja korroosio. Etenkin jos tikkaat ovat sinkityt tai pinnoittamattomat, ajan kuluessa niiden pinta voi vaurioitua.
  • Heikentyneet kiinnitykset. Kiinnitysosien ruostuminen tai löystyminen heikentää tikkaiden turvallisuutta.
  • Jos ei ole tietoa, milloin tikkaat on asennettu, kenen toimesta, ja milloin niiden kunto on viimeksi tarkastettu. Tällöin kannattaa pyytää paikalle ammattilainen, joka katsoo tikkaiden kunnon.

Vanhojen tikkaiden “viritys” ei kannata

Saako vanhat tikkaat taas kuntoon, jos niihin asentaa uusia turvavarusteita, kuten nousukiskon? Ei kannata!

Vanhoihin tikkaisiin asennetut “viritykset” jopa heikentävät turvallisuutta, koska tikkaiden perusrakenteen kuntoa ei voi varmistaa. Esimerkiksi hitsattuihin seinätikkaisiin ei missään nimessä tule enää asentaa nousukiskoa tai muita turvalaitteita.

Jos tikkaissa on yli 8 metrin nousukorkeus, niissä tulisi olla joko nousukisko tai turvavaijeri turvallisuuden takaamiseksi. Käytännössä tämäkin tarkoittaa uusien tikkaiden asennusta.

Vanhoissa rakennuksissa tikkaat voivat myös olla kiinni rakenteissa, jolloin ne eivät ole enää nykysuositusten mukaiset.

Jos tikkaissa ei ole pulttiliitoksia, niiden kuntoa ei voi tarkistaa asianmukaisesti, jolloin tikkaat kannattaa uusia.

Lue myös: Siirrettävät lapetikkaat, puiset kattosillat ja muut huonot ideat kattoturvallisuudessa

Pisko SafeGrip seinätikas on testatusti ja tutkitusti markkinoiden turvallisin seinätikas.

Kuinka pitkään tikkaat sitten säilyvät kunnossa?

Aina vanhat tikkaat eivät ole automaattisesti huonolaatuiset. Laadukkaat terästikkaat voivat kestää jopa 30–50 vuotta. Me Sadexilla tarjoamme useille tikkaille jopa 50 vuoden tuotetakuun!

Tikkaat voivat kestää jopa vuosikymmeniä, kun:

  • Ne valmistetaan laadukkaasta materiaalista, joka sopii Suomen säähän. Käytämme kotimaista terästä, joka on erittäin kestävä materiaali.
  • Tikkaat on asennettu asennusohjeiden mukaisesti.
  • Tikkaat tarkastetaan ja huolletaan säännöllisesti.

Kuinka tikkaista voi sitten pitää huolta itse?

Tarkasta tikkaat vuosittain kiinnitysten, ruosteen ja muiden vaurioiden varalta. Erityistä huomiota tulee kiinnittää kiinnitysosien, kuten ruuvien ja pulttien kuntoon.

Huoltamattomat tikkaat ovat aina turha riski - niiden iästä riippumatta.

Tutustu: Markkinoiden turvallisimmat tikkaat

Kun tilaat kartoituskäynnin Sadexilta, tulemme tarkistamaan tikkaidesi kunnon veloituksetta.

Olisiko aika päivittää vanhat tikkaat?

Älä suotta pohdi, kestävätkö tikkaat vielä yhden vuoden!

Tilaa maksuton kartoituskäynti, ja asiantuntijamme selvittää paikan päällä, ovatko tikkaasi uusimisen tarpeessa. Jos näin on, me puramme ja kierrätämme vanhat, ja asennamme uudet, nykystandardien mukaiset tikkaat.

Tilaa ilmainen kartoituskäynti!

Lue myös: Tikkaat talon seinään ja katolle – valitse oikein näillä ohjeilla