Tikkaat talon seinään ja katolle: Valitse oikeat näillä ohjeilla

Mitkä tikkaat tarvitset talon seinälle ja katolle? Erilaiset tikkaat voivat aiheuttaa mietintää. Lue, miten valitset oikeat tikkaat - olipa kotisi vanha omakotitalo, uudiskohde tai taloyhtiö.

Kiinteistön omistajana olet vastuussa tikkaiden turvallisuudesta

Tikkaiden käyttötarkoitus on varsin simppeli, mutta tärkeä. Kiinteistön omistajana velvollisuutesi on varmistaa, että tikkaat parantavat rakennuksesi käyttöturvallisuutta kaikissa olosuhteissa.

1) Tikkaat mahdollistavat turvallisen kulun katolle ja sieltä alas. 

Turvallisuus koskettaa ennen kaikkea nuohoojia, lumenpudottajia ja muita huoltotyöntekijöitä, joiden työpaikka sijaitsee katollasi.

2) Ikkunoiden lähelle tulevat palotikkaat ovat hätäpoistumistie, jos talossa on useampi kerros.

Koska tikkaat turvaavat ihmishenkiä, niille on asetettu määräyksiä. Ympäristöministeriön asetukset rakennuksen käyttö- ja paloturvallisuudesta asettavat raamit, joiden perusteella tikasratkaisut tulee toteuttaa.

Määräysten pohjalta on turvallista sanoa, että pelkät irtotikkaat ovat aina riittämätön ratkaisu edes kesämökin katolle kiipeämiseksi.

Irtotikkaat eivät täytä turvallisuusvaatimuksia katolle noustessa.
Lue lisää määräyksistä

Tikkaat seinälle ja katolle: jokaiselle löytyy paikkansa

Seinälle ja katolle asennettavien tikkaiden tarve määrittyy ennen kaikkea talosi korkeuden ja katon ominaisuuksien mukaan.

Seinätikkaat eli talotikkaat

Seinätikkaat tarvitaan lähes jokaiseen taloon, jossa on katto. Jos rakennat uutta kotia, rakennusvalvonta vaatii talotikkaat muuttotarkastuksen yhteydessä.

Seinätikkaat ovat helpoin tapa toteuttaa määräysten mukainen kulku katon huoltokohteille kiinteää kulkutietä pitkin. Huoltokohteita ovat esimerkiksi savupiippu, IV-laitteet ja kattoluukut.

Laadukkaat seinätikkaat kestävät vuosikymmeniä hyvänä, kun huollat ja tarkastat ne säännöllisesti. Vanhoissa rakennuksissa seinätikkaiden hälytysmerkki on se, jos niiden liitokset on tehty hitsaamalla. Tämä aiheuttaa helpommin piilevän murtumisriskin verrattuna pulttiliitoksilla tehtyihin tikkaisiin.

Sadexin tarjoama SafeGrip on markkinoiden turvallisin seinä- ja kattotikas - tutkitusti.
Lue myös: Pikaopas turvalliseen askellukseen katolle
Seinätikkaat takaavat nuohoojan turvallisen kiipeämisen katolle.

Seinätikkaat takaavat nuohoojan turvallisen kiipeämisen katolle.

Sivutikkaat ovat myös seinätikkaat

Haluatko jotain muuta kuin perinteiset seinätikkaat? Sivutikkaat ovat seinätikkaat, joita pitkin kuljetaan katolle kylki kohti seinää.

Sivutikkaat soveltuvat matalampiin rakennuksiin, joissa ei tarvita nousukiskoja. Ne ovat monesti kätevät myös ahtaammissa tiloissa.

Sivutikkaat kuva

Milloin tarvitaan nousukisko?

Korkeissa rakennuksissa katolle kulku tulee turvata asianmukaisilla turvalaitteilla, jotka ehkäisevät putoamista.

Jos kiinteistösi on yli 9 metriä korkea, talotikkaisiin tulee asentaa putoamista ehkäisevä nousukisko. Nousukisko on seinätikkaiden keskiosassa kulkeva putoamisen pysäyttävä turvalaite, johon turvaköysi kiinnitetään. RT-ohjeistus ja Sadex suosittelee kuitenkin asentamaan nousukiskon myös tätä matalampiin tikkaisiin.

Yli 9-metrisissä rakennuksissa tulee olla turvaköysien kiinnityspaikat - kuten nousukisko.
Nousukisko ehkäisee tikkailta putoamista ja toimii turvaköysien kiinnityspaikkana.

Nousukisko ehkäisee tikkailta putoamista ja toimii turvaköysien kiinnityspaikkana.

Turvatuotteina käytetään myös selkäkaaria, jotka ehkäisevät joitakin vaaratilanteita. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään vain selkäkaarta, koska se ei estä putoamista.

Lue myös: Putoamissuojaus katolla kuntoon

Kattotikkaat eli lapetikkaat

Seinätikkaiden ohella moni katto tarvitsee lapetikkaat, jotta kattoa pitkin voi kulkea huoltokohteisiin. Nimensä mukaisesti kattotikkaat asennetaan katteeseen.

Määräysten mukaan yli 1:8 (7°) kaltevalle katolle tulee toteuttaa asianmukainen kulku huoltoa tarvitseviin kohteisiin. Käytännön toteutus onnistuu lapetikkaiden ja kattosillan avulla.

Kattotikkaat voi olla syytä asentaa myös hieman loivemmallekin katolle, jolloin lapetikkaaseen kannattaa tiilikatolla lisätä askeltamista helpottavat askelmatasot. Märällä, lumisella tai jäisellä katolla yksikin horjahdus voi olla liikaa. Todella loivalle katolle on monesti kuitenkin järkevämpää asentaa lapetikkaiden sijaan kattosilta helpottamaan kävelyä harjalle. Kattosilta toimii erinomaisesti lappeen suuntaisena kävelysiltana jopa 12 astetta kaltevilla katoilla.

Kattotikkaat kuuluvat kattoturvatuotteisiin, joiden asentaminen ja vuosittainen tarkastus kannattaa ehdottomasti jättää ammattilaiselle. Selkeä merkki kattotikkaiden uusimistarpeesta on se, että katollasi on puiset kattotikkaat. Puiset tikkaat ovat aina riski jalan alla, koska ne usein lahoavat huomaamatta!

Puiset kattotikkaat ovat aina turvallisuusriski.
Lue myös: Kattotikkaiden hinta - mitä maksaa turvallinen kulku katollesi?
Kattotikkaat lisäävät katolla liikkumisen turvallisuutta. Sadexilta saat lapetikkaat jopa 7 eri värissä.

Kattotikkaat lisäävät katolla liikkumisen turvallisuutta. Sadexilta saat lapetikkaat jopa 7 eri värissä.

Palotikkaat eli hätäpoistumistikkaat

Pääseekö yläkerrasta ulos, jos tulipalo estää kulun alaovelle? Palotikkaat toimivat nimensä mukaisesti hätäpoistumistienä.

Tarvitset palotikkaat, kun pudottautumiskorkeus maahan tai muulle turvalliselle alustalle on yli 3,5 metriä. Kuitenkin kolmen ja puolen metrin hyppäys alas on aika suuri, joten suosittelemme, että palotikkaat asennetaan noin kahden metrin korkeuteen. Näin pudottautumismatka on järkevä, mutta tikkaat ovat tarpeeksi korkealla, jotta niille ei pääse kiipeilemään huvikseen maasta käsin.

Lue lisää palotikkaiden määräyksistä ja hätäpoistumisteiden tarkoituksesta.

Palotikkaat ovat pakolliset, kun pudottautumiskorkeus on yli 3,5 metriä.

Palotikkaat ovat pakolliset, kun pudottautumiskorkeus on yli 3,5 metriä.

Mietitkö tikkaiden tarvetta?

Haluatko tietää, ovatko talosi tikkaat turvalliset ja ajanmukaiset? Tarvitsetko asiantuntijan apua uuden talon tikkaiden suunnitteluun?

Pyydä maksuton kartoituskäynti! Me tunnemme seinälle ja katolle tulevat tikkaat tuhansien asennuksien kokemuksella.

Lue seuraavaksi: Kannattaako rännit ja kattoturvatuotteet asentaa itse?