Miten valita sopivat rännit ja sadevesikourut? Tärkeimmät vinkit kootusti!

Sadevesijärjestelmällä on ratkaiseva merkitys sille, miten hyvin kiinteistösi kestää syksyn sateita ja keväällä sulavaa vettä. On hyvä perehtyä tarkasti siihen, millainen rännien ja syöksyputkien kokonaisuus on juuri sinun talollesi sopiva.

Miten valita rannit

Sadevesijärjestelmä muodostuu ränneistä ja syöksytorvista eli alastuloputkista, jotka yhdessä ohjaavat vedet pois katoltasi, talon rakenteista ja pihasi kulkuteiltä.

Tutustu seuraaviin sadevesijärjestelmän valinnan vinkkeihin, ja varmistut siitä, että sadevetesi ohjautuvat viemäreihin - eivätkä talon rakenteisiin.

1. Sadevesijärjestelmän mitoitus on kaiken a ja o!

Sadevesijärjestelmän toimivuuden perusta on sen oikea mitoitus. Suomalaisten tyypillisin virhe rännien ja kourujen hankinnassa on hankkia ne alimitoitettuna esimerkiksi siksi, että rakennuskuluista halutaan säästää, tai siksi, että tarjolla ei ole ollut kuin yhden kokoista kourua.

Liian pienet sadevesikourut tuottavat päänvaivaa ennen kaikkea siksi, että vesi pääsee tulvimaan kouruista yli. Ajan kuluessa tämä kastelee sekä talon rakenteita että pihalla kulkijoita.

Kun sadevesijärjestelmäsi on oikean kokoinen, vedet ohjautuvat myös rankkasateella syöksytorvista viemäriin, eivät pihalle tai perustuksiin.

Mistä sitten tiedät, että mitkä ovat oikean kokoiset rännit ja kourut? Neuvoa kannattaa pyytää ammattilaiselta, joka osaa mitoittaa tuotteet siten, että järjestelmä huomioi sekä katteen jyrkkyyden, katon materiaalin sekä pinta-alan. Lisää sadevesijärjestelmän mitoituksesta voit lukea mitoitusoppaastamme.

Lue seuraavaksi: Sadevesijärjestelmän suunnittelu ajoissa pelastaa pihasi ja kattosi sadevedeltä

2. Valitse kantikas tai mieluummin puolipyöreä kouru

Sadevesijärjestelmän valinnassa kourujen muoto ei ole pelkkä ulkonäköseikka, vaan tärkeä asia järjestelmän toiminnallisuuden kannalta. Voit valita joko kantikkaat tai puolipyöreät kourut. Suosittelemme kuitenkin aina ensisijaisesti valitsemaan puolipyöreät rännit niiden paremman toiminnallisuuden vuoksi. Tutustu kantikkaan ja pyöreän kourun ominaisuuksiin alla.

Puolipyöreä kouru

 • Puolipyöreä kouru ja pyöreät syöksyt
 • Vesi virtaa nopeammin ja huuhtoo samalla roskia pois
 • Selkeä kulku-ura vedelle
 • Helpompi puhdistaa maasta käsin
 • Toimii paremmin syöksytorvissa ja mahdollistaa siistimmän kaivolle laskevien ulosheittojen kääntämisen
Jopa 90% asentamistamme kouruista on puolipyöreitä, sillä niiden huolto on helppoa ja veden ohjautuvuus tehokkaampaa verrattuna kantikkaisiin.

Kantikas kouru

 • Tasapohjainen kouru ja kulmikkaat syöksytorvet
 • Valitaan usein ulkonäkösyistä tietyntyyppisiin rakennuksiin
 • Maasta puhdistettava
 • Tiheämpi huoltoväli
 • Haaste: kerää roskia kulmiin ja vesi ohjautuu kourun tasapohjalla hitaammin
Kantikas ja puolipyöreä vesikouru

3. Valitse kourumateriaali tarkoin - teräs on kestävin

Kun olet valitsemassa sopivia rännejä, laadukas materiaali pidentää sadevesijärjestelmäsi käyttöikää vuosia. Materiaalin valinnassa on syytä valita sellainen vaihtoehto, joka kestää Suomen sään oikkuja parhaalla tavalla.

Kaikki modernit pinnoitetut rännimateriaalit ovat lähtökohtaisesti kestäviä, mutta erot tulevat esille silloin, kun rännit saavat rasitetta muustakin kuin sadevedestä.

Muun muassa seuraavat asiat rasittavat ränniesi materiaalia

 • Sadevedet ja rankkasateet
 • Lämpötilan vaihtelut: helteet, pakkaset, jäätyminen
 • Kouruihin kerääntyvä lumi ja keväällä sulava lumi
 • Mekaaninen käyttö: nojaatko kouruihin tikkailla, kolautetaanko ränniputkia?

Teräksestä valmistetut rännit ovat paras valinta, kun haluat vahvan keston sadevesijärjestelmällesi. Teräsrännit kestävät painoa, lämmönvaihtelua ja sään rasitusta paremmin kuin alumiini- ja muovirännit.

Alumiininen kouru puolestaan elää herkästi lämmönvaihtelussa ja murtuu terästä herkemmin. Alumiinin ja muovin ohuet maalipinnat ottavat myös lian herkästi itseensä, ja monesti aurinko polttaa lian tiukasti kiinni alumiiniränneihin.

Lue lisää siitä, kannattaako valita sadevesijärjestelmän materiaaliksi teräs, alumiini vai muovi.

Teräsrännien etu on myös niiden hiljaisuus, sillä niissä on paksu pinnoite ja vankka rakenne, jotka vaimentavat sateen ääntä. Alumiiniset putket rummuttavat sadevettä kovaan ääneen, kun vesi tippuu syöksytorvesta alas.

Sadexin pinnoitettujen teräskourujen minimikesto oikein huollettuna on 30 vuotta. Vahva Pural-pinnoite takaa sen, että lika ja roskat irtoavat helposti kouruista, ja että teräs kestää voimakkaitakin sään vaihteluita.

4. Vaimenna sateen rummutus hiljaisilla kouruilla

Kuulostaako tutulta: käyt juuri nukkumaan ja luulet kuuntelevasi rauhoittavaa sateen ropinaa, mutta kouruista kantautuva ääni on piinaavan voimakas? Sadevesijärjestelmää valitessa saat mielenrauhaa satsaamalla ratkaisuun, joka parantaa asumismukavuuttasi hiljentämällä tippuvan veden ääntä.

Sadex Silence -kourut ovat markkinoiden hiljaisimmat sadevesikourut. Syöksytorvissa on äänenvaimennus, mikä hiljentää veden tiputusääntä huomattavasti normaaleihin kouruihin verrattuna. Hiljaiset rännit ovat ennen kaikkea satsaus asumisen mukavuuteen, sillä niiden avulla et enää huomaa sadeveden kovaa tiputusääntä!

Tutustu markkinoiden hiljaisimpiin sadevesikouruihin sivuillamme.

Lue myös asiakkaamme kokemuksia äänenvaimennetusta sadevesijärjestelmästä.

5. Suosi kourujen ulkopuolisia kannakkeita

Sadevesikourujen kannakkeiden yksityiskohdat voivat kuulostaa pieneltä, mutta kannakkeiden paikoilla on ratkaiseva merkitys rännien puhdistamisen helppoudelle ja veden ohjaukselle.

Mikäli kannakkeet sijaitsevat sisäpuolella, rännien puhdistaminen maasta käsin on todella hankalaa.

Ulkopuoliset kannakkeet ovat paras valinta kourujen kiinnitykseen, sillä tällöin niiden puhdistaminen onnistuu helposti, kun vesikourun yläpuolelle jää tilaa. Ulkopuolinen kourun kannake on järkivaihtoehto myös siksi, että sen voi taivuttaa kaikkiin otsalautojen kaltevuuksiin. Tällöin vesi ohjautuu varmasti oikein, koska vesikourun asento saadaan prikulleen oikein.

Me Sadexilla asennamme kourut aina ulkopuolisella kannakkeella, jotta sadevesijärjestelmäsi on mahdollisimman huoleton. Voit valita kannakkeista tavanomaisen sileän tai koristeellisemman, jos haluat lisää näyttävyyttä talosi seinustaan!

6. Viimeistele kokonaisuus kattosi väreihin sopivilla tuotteilla

Koska sadevesijärjestelmäsi on vuosikymmeniä kestävä investointi, sen värillä on väliä. Kun rännit ja kourut sopivat talosi julkisivuun niin mitoituksen, muotonsa kuin värinsä kannalta, kokonaisuus on mahdollisimman siisti.

Valitse rännien ja kourujen sopiva väri peilaamalla sitä talosi julkisivun ja vesikaton väreihin. Nyrkkisääntönä vaakasuuntaan tulevissa kouruissa kannattaa käyttää katon värisiä kouruja, ja alaspäin suuntaavissa syöksysarjoissa samaa sävyä kuin talosi nurkkalaudassa.

Värivalinnalla on myös käytännöllinen puoli. Jos haluat mahdollisimman helppohuoltoiset kourut, tumma väri on varma valinta. Tällöin lika ei erotu kouruista, eikä niitä tarvitse puhdistaa niin usein. Markkinoiden helppohoitoisimmat rännit on varustettu Supraflow-pinnoitteella.

Saat meiltä Sadexilta sadevesijärjestelmät kaikissa vakioväreissä. Mikäli epäröit sinulle sopivaa väriä, kysy näkemystä asiantuntijoiltamme.

punaiset rännit asennettuna

Lopuksi: varmista laadukas sadevesijärjestelmä

Sadevesijärjestelmän valinta on monivaiheinen kokonaisuus, jossa haluat viimeisen varmistuksen myös ammattitaitoisesta toteuttajasta. Sinulle huolettomin tapa ostaa sadevesijärjestelmä on hankkia se taholta, joka on erikoistunut sadevesijärjestelmiin.

Me Sadexilla olemme erikoistuneet rännien ja kourujen tuotekehitykseen, valmistukseen sekä asennuksiin. Noudatamme hyvää rakennustapaa valvovan Rakennustieto Oy:n RT-kortin mukaisia sadevesijärjestelmiä. Tätä kautta voit varmistua siitä, että saat RT-kortiston mukaisen, oikein mitoitetun ja erittäin laadukkaan sadevesiratkaisun seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Jos mietit, miten voit valita sinulle parhaan sadevesijärjestelmän, tilaa meiltä maksuton järjestelmän kuntoarvio! Saat rehellisen näkemyksen siitä, onko järjestelmäsi jo uusintakunnossa. Yhteydenottosi ei sido sinua mihinkään.

Lue seuraavaksi: Ränniremontin hinta - mistä rännien uusimisen hinta koostuu?
Lue asiakastarina: Uusi sadevesijärjestelmä sointuu saumattomasti perinnetalon ulkonäköön